USA: Venemaa õhurünnakud Süürias lisavad IS-ile jõudu (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa õhurünnak Süürias.
Venemaa õhurünnak Süürias. Foto: SCANPIX

Venemaa õhurünnakutest Süüria režiimi vastastele Aleppo linnas ja selle ümbruses võidab äärmusrühmitus Islamiriik (IS), ütles kolmapäeval USA kõrge ametnik.

«See, mida Venemaa teeb, annab otseselt ISIL-ile jõudu juurde,» lausus esindajatekoja välisasjade komiteele president Barack Obama erisaadik Süürias ja Iraagis džihadistidega võitleva koalitsiooni juures Brett McGurk.

Ka USA välisminister John Kerry on süüdistanud, et Venemaa töötab Süüria režiimi toetavate õhurünnakutega Aleppo ümbruses rahukõneluste käimalükkamise katsete vastu.

Kerry ja veel 20 välisministrit, nende hulgas Vene välisminister Sergei Lavrov kohtuvad neljapäeval Münchenis ning püüavad jõuda kokkuleppele relvarahus ning humanitaarabi jõudmises Süüria valitsusvägede piiramisrõngas linnadesse.

Teisipäeval hoiatas Kerry, et Vene õhurünnakud Süüria opositsiooni vastu võivad nurjata jõupingutused rahukõneluste jätkamiseks.

«Pole mingit kahtlust, olen seda ka varem avalikult öelnud, et Venemaa tegevus Aleppos ja piirkonnas muudab kõnelustelaua taha naasmise ja tõsise vestluse palju raskemaks,» sõnas Kerry.

Tema sõnul on USA kutsunud ja kutsub jätkuvalt Venemaad ühinema jõupingutustega viivitamatu relvarahu kehtestamiseks Süürias ja humanitaarabile täieliku ligipääsu tagamiseks.

USA juhitav koalitsioon on teinud IS-i vastu õhurünnakuid alates 2014. aasta septembrist.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi lähim liitlane Venemaa alustas oma õhurünnakuid 30. septembril, võttes muu hulgas sihikule ka mässulised, keda toetab Lääs.

McGurk rääkis koalitsiooni plaanist hoogustada rünnakuid IS-ile Iraagis ja Süürias, kuid tunnistas, et ülesanne on keeruline, sest sõltutakse paljus kohalikest võitlejatest, kes jagunevad erinevatesse rühmitustesse.

«See on äärmiselt raske, aga tehtav. Edasiminek ei ole alati lineaarne, tuleb arvestada tagasilöökide ja üllatustega,» ütles ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles