Portugali parlament andis jah-sõna geipaaride lapsendamisõiguse osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parlamendiliikmed hääletamas samasooliste adopteerimisõiguse üle.
Parlamendiliikmed hääletamas samasooliste adopteerimisõiguse üle. Foto: Scanpix/AP

Samasoolistel paaridel Portugalis on peagi õigus lapsendada, sest riigipea poolt seatud veto adopteerimisseaduse muutmise osas hääletati eile parlamendi enamuse poolt maha, lõdvendades samuti mõningaid aborti puututavaid piiranguid.

Algselt kinnitati muudatus parlamendis juba novembris, kuid president Anibal Cavaco Silva lükkas selle möödunud kuul tagasi. Riigipea sõnul vajas antud seadusandlus laiemat dialoogi ühiskonnas.

Adopteerimisseaduse muudatusettepanekute poolt hääletas 137. Riigipea veto tühistamiseks oli vaja kokku saada vähemalt 116 häält.

«Aeg, kus seksuaalne orientatsioon oli põhjus diskrimineerimiseks, on läbi,» ütles sotsialistide asejuht Pedro Delgado Alves, lisades, et samasooliste paaride lapsendamisõigus ei ole kindlasti vastuolus lapse õigustega.

Kui varemalt oli Portugalis lapsendamine kõigil võimalik, siis pärast geiabielusid lubava seadusandluse vastuvõtmist veebruaris 2010, kaotati sellega samasooliste paaride adopteerimisõigus.

Teise teemana oli arutelul ka aborti puudutav seadusandlus, mille muutmine tähendaks kohustusliku abordinõustamisega seotud tasude kaotamist riiklikus meditsiinisüsteemis. Antud küsimusele seatud veto hääletati samuti maha, vastavalt 119 häälega.

Seadused jõustuvad veebruari jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles