Carter: NATO kaalub ISi vastase koalitsiooniga ühinemist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad. Foto: SCANPIX

NATO kaalub ühinemist USA juhitava koalitsiooniga äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias ja Iraagis, ütles USA kaitseminister Ashton Carter neljapäeval.

«Kaalume tänu NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi juhtimisele võimalusi NATO ühinemiseks koalitsiooniga,» ütles Carter ISi vastase koalitsiooni kohtumise järel Brüsselis.

Koalitsioonis osaleb juba 28 NATO liikmesriiki eraldi, ent allianss tervikuna seni mitte.

Carteri sõnul oleks NATO kaasamine märkimisväärne edasiminek.

«Ma ootan keskustelusid NATO liitlastega alliansi kohase rolli üle,» ütles Carter.

Carter palus neljapäeval Süürias ja Iraagis äärmusrühmitusega IS võitleva koalitsiooni riikidel panust suurendada.

USA ja tema liitlased on pommitanud ISi sihtmärke 18 kuud, nüüd loodab Carter, et koalitsiooni riigid vastavad terrorirünnakutele mitmel pool maailmas ja džihadistide tugevnemisele Liibüas omapoolse sõjalise ja rahalise panuse suurendamisega.

Koalitsioon on andnud üle 10 000 õhulöögi ISi sihtmärkidele Iraagis ja Süürias. Need on läinud Ühendriikidele maksma ligi 6 miljardit dollarit.

Pentagoni hinnangul on IS kaotanud rünnakute mõjul 40 protsenti Iraagis vallutatud territooriumist ja 10 protsenti Süüria aladest.

Mosuli ja Raqqa linna ei ole aga suudetud IS-ilt tagasi võtta ja vahepeal on tuhanded džihadistid valgunud Liibüasse.

Septembris sekkus Süüria sõtta Venemaa, hakates korraldama õhurünnakuid president Bashar al-Assadi toetuseks. Venelaste väidetav sihtmärk on IS, kuid samavõrd rünnatakse Süüria režiimiga võitlevaid opositsioonirühmitusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles