Assad tõotab kogu Süüria tagasi vallutada (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad tõotas usutluses AFP-le kogu riigi taas oma võimule allutada, kuid hoiatas, et see võtab aega.

Assad ütles neljapäeval oma Damaskuse büroos intervjuud andes, et tema väed võtavad «vähimagi kõhkluseta» kogu Süüria tagasi, aga piirkondlike jõudude sekkumine «tähendab, et lahendus võtab palju aega ja läheb kalliks maksma».

Assad kinnitas, et on toetanud rahukõnelusi ja «poliitilist tegevust» konflikti algusest saadik, aga läbirääkimised «ei tähenda, et me peataksime võitluse terrorismiga». «Need kaks paralleelset teed on Süürias vältimatud.»

Riigi põhjaosas Aleppo provintsis Vene õhujõudude toel käiva valitsusvägede suurpealetungi peaeesmärk on lõigata ära opositsiooni varustusteed Türgist, ütles president.

Assadi sõnul näeb ta ohtu opositsiooni peamiste toetajate Türgi ja Saudi Araabia sõjalises sekkumises.

Süüria põgenikest rääkides ütles riigipea, et Euroopal tuleb tühistada sanktsioonid ja lõpetada terroristide toetamine, siis saavad süürlased koju tagasi tulla.

«Mina kutsuksin kõik Süüriast lahkunud inimesed tagasi,» ütles ta. «Nad küsivad aga, miks ma peaksin tagasi tulema. Kas terrorism on peatatud?»

ÜRO süüdistusi valitsusvägede sõjakuritegudes ta omaks ei võtnud, vaid väitis, et süüdistused on «politiseeritud» ja tõendeid ei ole.

Assadi režiimi väed valitsusmeelsete võitlejate ja Vene õhujõudude toel piiranud sisse Süüria suuruselt teise linna Aleppo. Valitsusvägede lõppeesmärk on vallutada tagasi kogu riik, millest on suured alad praegu mässuliste ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) käes.

«See on meie eesmärk - õnnestugu see või mitte,» rõhutas ta ja lisas, et mõnest osast loobumine ei tule kõne allagi.

Assadi sõnul oleks «see probleem vähem kui aastaga lahendatud», kui opositsiooni varustusteed Türgist, Jordaaniast ja Iraagist suudetakse ära lõigata. Kui aga mitte, läheb rohkem aega.

Intervjuu AFP-le on esimene, mille Assad on andnud pärast Genfi rahukõneluste katkemist veebruari alguses.

Kõnelustel võeti 25. veebruarini vaheaeg ja 17 riiki leppisid sel reedel kokku ambitsioonikas plaanis, mis peaks tagama läbirääkimiste jätkumise. Plaan näeb ette ralvarahu nädala jooksul ning samal ajal tahetakse suurendada humanitaarabi kogust ja tõhustada selle kohaletoimetamist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles