Putin, paavst ja patriarh

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: eng.putin.kremlin.ru

Kirikujuhtide kohtumine Kuubal pidi tegelikult olema lihtne. «Me ei soovi sellest suurt poliitilist showd,» rõhutas Moskva patriarhaadi pressiesindaja Aleksandr Volkov. 

Samas ei toimunud kohtumine suure poliitika abita, kirjutab Financial Times viitega ajalehele Kommersant, mille veegudel kinnitas Vene suursaadik Vatikanis Aleksandr Andrejev, et oma rolli mängisid «isiklik kontakt paavsti ja Putini vahel ning nende vastastikune poolehoid».

Kremli kinnitust mööda võivad kohtumisel olla positiivsed geopoliitilised tagajärjed. Kiriku tegevust Venemaal palavalt toetava Putini kõneisiku sõnutsi oli tegemist «ühise sammuga» Venemaa ja lääne «kohtumiseks poolel teel».

Lisaks Süüriat, Iraaki ja laiemalt Lähis-Ida puudutavatele väljaütlemistele taunisid kristlikud liidrid vaenumeelt Ukrainas: «Me kutsume kõiki konflikti osapooli rahu ülesehitamist toetavatele sammudele.»

Endid «mitte rivaalideks vaid vendadeks» nimetanud paavst Franciscus ja patriarh Kirill mõistsid ühiselt hukka «halastamatu tarbimiskultuuri» teatud arenenud maades, väljendasid muret perekonna staatuse pärast, mis «rajaneb abielul ühe mehe ja ühe naise vahel» ning rõhutasid sündimata laste «võõrandamatut õigust elule».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles