Kuuba andis tagasi eksinud USA raketi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellfire testimine.
Hellfire testimine. Foto: defenseindustrydaily.com

Kuuba tagastas Ameerika Ühendriikidele Hellfire raketi, mis sattus sinna kogemata kombel pärast «ringreisi» mööda Euroopat.

Hellfire on laserjuhitud ja õhust maapinnale tulistatav rakett, mis kaalub ligikaudu 45 kilogrammi, kirjutab Bloomberg Business.

Lockheed Martini poolt toodetud raketti võib tulistada näiteks rünnakukopteritelt Apache või Predatori droonidelt.

Kõnealune lõhkekehadeta Hellfire viibis Euroopas NATO õppuste raames ning saadeti Prantsusmaalt Air France’i lennukiga USA asemel Kuubale.

Kuuba valitsuse teatel leidis rakett tee nende saarele lähetajariigis aset leidnud «eksimuse või väära tegevuse» tagajärjel.

Saanud teada, et rakett on eksinud Kuubale, pingutasid USA ametnikud selle tagasisaamise nimel kuid. Läbirääkimiste tulemusena lendas lõpuks Kuubale USA ekspertite tiim, kes kadunud ja leitud «põrgutule» üle vaatasid ja eile kodumaale tagasi toimetasid.

«Kuuba tegutses [kogu protsessis] täie tõsiduse ja läbipaistvusega ning tegi koostööd leidmaks rahuldavat lahendust sellele olukorrale,» teatas Kuuba valitsus pressiteate vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles