Iisrael: Süüria jaguneb tulevikus mööda sektijooni (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assadile alluva Süüria armee vabatahtlikud saamas väljaõpet.
Bashar al-Assadile alluva Süüria armee vabatahtlikud saamas väljaõpet. Foto: Scanpix/Sputnik

Iisraeli võimud ei usu, et relvarahu saavutamine Süürias on realistlik. Iisraeli ametnikud näevad Süüriat tulevikus killustatuna. Riik jaotatakse erinevate sektide vahel.

Müncheni julgeolekukonverentsil viibivad Iisraeli ametnikud ei usu, et Süürias oleks võimalik rakendada kokkulepitud relvarahu.

«Olukord Süürias on väga keeruline ja on raske näha, kuidas see sõda ja massiline tapmine võiks lõppeda,» ütles Iisraeli kaitseminister Moshe Yaalon, kes kohtus Münchenis nii Jordaania kuninga Abdullah kui ka Euroopa Liidu esindajatega.

«Ühendatud Süüria sellisel kujul nagu varem pole lähitulevikus võimalik. Pigem tekivad Süüria territooriumile iseseisvad enklaavid, mis alluvad erinevatele jõududele,» lisas Yaalon.

Süüria lagunemist peab ainsaks võimalikuks variandiks ka Iisraeli luure kõrge ametnik Ben-Barak.

«Ma arvan, et lõpuks Süüria peab jagunema erinevateks piirkondadeks, mida kontrollivad sealsed kohalikud jõud, olgu nendeks siis alaviidid või sunniidid," ütles Ben-Barak Iisraeli armee raadios antud intervjuus, viidates vastavalt Bashar al-Assadi alaviitlikule sektile ja Süüria suurimale islamiharule sunniitidele.

«Ei ole võimalik, et need samad 12 protsenti Süüria alaviite hakkavad tulevikus taaskord valitsema sunniite, keda nad on tapnud nende aastate jooksul sadu tuhandeid. See oleks jabur," lisas Ben-Barak.

Luurejuht lisas, et al-Assadi senised võidud Põhja-Süürias pole piisavad ja sõjategevus erinevate osapoolte vahel jääb kestma veel pikaks ajaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles