Türgi kavatseb peaministri sõnul jätakata vastutuld kurdidele (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurtükkidest laskmine. Pilt on illustratiivne
Suurtükkidest laskmine. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoglu ütles pühapäeva õhtul Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile, et kavatseb jätkata vastutuld kurdidele, kuni selleks põhjust antakse.

Türgi peaminister Ahmet Davutoglu ütles pühapäeva õhtul telefonivestluses Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile, et kavatseb jätkata vastutuld kurdidele, kuni selleks põhjust antakse.

«Türgi ei luba kurdide Demokraatliku Liidupartei (PYD) võitlejatel läbi viia meie suhtes agressiivseid operatsioone. Meie julgeolekujõud andsid kohase vastuse ja teevad seda ka tulevikus,» lubas peaminister.

Süüria valitsus mõistis pühapäeval hukka Türgi suurtükitule kurdi vägede pihta Aleppo provintsis ja kutsus ÜRO-d reageerima, edastas riigimeedia.

«Välisministeerium mõistab jõuliselt hukka korduvad Türgi kuriteod ja rünnakud Süüria rahva ja territoriaalse terviklikkuse vastu,» vahendas ametlik uudisteagentuur SANA välisministeeriumi teadaannet.

Välisametkond kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu «tegema lõppu Türgi režiimi kuritegudele», lisas SANA.

Türgi lubas läbi Bab al-Salama piiripunkti Aleppo provintsi siseneda ka relvastatud isikutel ja muul relvastusel, väitis Damaskus. Süüria valitsusväed alustasid provintsis 1. veebruaril Vene ja Iraani toel suurpealetungi.

Lisaks väitis Süüria välisametkond, et Bab al-Salama kaudu sisenes  Türgist Süüriasse raskekuulipildujatega varustatud 12 pikapveokit ja laskemoona. Nendega «oli kaasas umbes sada relvastatud isikut, mõned neist Türgi sõdurid ja mõned Türgi palgasõdurid,» tsiteeris SANA Damaskust.

USA ja Prantsusmaa kutsusid Türgi võime üles peatama rünnakuid Süüria kurdide ja režiimivägede sihtmärkide pihta, et mitte pingestada keerulist olukorda veelgi.

Süüria riiklikud meediakanalid teavitasid, et režiimivägede edasitung Aleppo provintsis vallandas suurtükitule Türgi poolelt. Süüria riigitelevisiooni hinnangul kardab Ankara, et kurdide üksused ja valitsusväed hõivavad Azazi linna, kus asub piiripunkt, mis on mässuliste käes olnud 2012. aastast alates.

Olukorra teeb eriti keeruliseks see, et kurdide ja režiimivägede üksuste edasitungi toetavad Venemaa õhujõud, kel niigi türklastega pingelised suhted seoses hävitaja allatulistamisega.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles