Süürias on rünnakud koolidele ja haiglatele nõudnud 50 tsiviilohvrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused.
Purustused. Foto: Alexander Kots/AP

ÜRO andmetel on Süüria põhjaosas Aleppo ja Idlibi provintsis saanud õhurünnakutes vähemalt viiele meditsiiniasutusele ja kahele koolile surma kuni 50 tsiviilisikut, ohvrite seas on ka lapsi.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon peab selliseid rünnakuid rahvusvahelise õiguse jõhkrateks rikkumisteks, ütles maailmaorganisatsiooni kõneisik Farhan Haq

Rünnakud tsiviiliobjektidele mõistis hukka ka USA, Ühendriikide andmeil said Aleppo provintsis tabamuse muu hulgas humanitaarorganisatsiooni Piirideta Arstid (Medecins Sans Frontieres - MSF) rajatis ja Azizi linnas asuv naiste ja laste haigla.

Vägivalla kasv leidis aset vaid paar päeva pärast seda, kui rahvusvaheline Süüria toetusrühm leppis Münchenis kokku peatada nädala jooksul vaenutegevus, et liikuda sealt edasi alalise relvarahu kehtestamise suunas.

Ei Ühendriigid ega ÜRO nimetanud, kes õhulöögid andis, kuid Venemaa on Aleppos ja selle ümbruses korraldanud viimasel ajal intensiivseid õhurünnakuid, et toetada Süüria valitsusvägede suurpealetungi.

USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby sõnul seavad viimased arengud kahtluse alla Venemaa tahte ja/või võime aidata kaasa Assadi režiimi jätkuva brutaalsuse peatamisele oma rahva vastu.

Et Assadi režiim ja selle toetajad jätkavad neid rünnakuid ilma põhjuseta ja austamata rahvusvahelisi kohustusi kaitsta süütuid elusid, on vastuolus rahvusvaheliste üleskutsetega kaasa arvatud Müncheni julgeolekukonverentsil, hoiduda rünnakutest tsiviilisikute vastu.

AFP fotodelt võis näha õhurünnakus osaliselt kokkuvarisenud MSFi haigla rususid.

Piirideta Arstide Süüria operatsiooni juht Massimiliano Rebaudengo ütles, et haigla purustamine jätab 40 000 kohalikku elanikku aktiivses konfliktitsoonis ilma arstiabist.

ÜRO avaldus andis märku, et tabamuse saanud tsiviilobjekte ja ohvreid on palju rohkem kui esialgu teatati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles