Prantsuse ekspresident on seoses kampaania rahastamisega kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy saabus teisipäeval taas Pariisi kohtusse seoses pikaleveninud skandaaliga, mis puudutab tema 2012. aasta valimiskampaania rahastamist.

Prokuratuur teatas ühtlasi, et alustas ametlikku uurimist ja kaalub süüdistuse esitamist Sarkozyle seoses valimiste rahastamisel aset leidnud rikkumistega.

Sarkozy kampaaniameeskonda kahtlustatakse koostöös suhtekorraldusfirma Bygmalioniga reeglitest kõrvalehiilimises, mis on seatud valimiste rahastamise maksimummääradega. Kampaaniakulud olid väidetavalt kaks korda suuremad, kui seadusega lubatud.

Sarkozy on kinnitanud, et ei tea rahastamisel aset leidnud võimalikest rikkumistest midagi. Endise presidendi sõnul ei kaasatud teda rahastamise üksikasjadesse.

Pikaleveninud uurimine keskendub väidetele, et paremtsentristlik erakond Rahvaliikumise Liit (UMP) ei oleks pidanud tasuma talle kampaania kulupiiri ületamise eest määratud trahve. Sarkozy 2012. aasta valimiskampaaniat süüdistatakse ka ürituste arvete võltsimises ja umbes 18,5 miljoni euro UMP kuludesse kandmises, millega ületaksid erakonna kampaaniakulutused seadusega lubatud määra ligi 50 protsendi võrra.

Sarkozy on teatanud, et kavatseb 2017. aasta presidendivalimistel kandideerida. Algatatud uurimine võib viia süüdistusteni, mis hoiaks Sarkozyd kohtus kinni kuude viisi ja vähendaks märkimisväärselt tema võimalusi eelvalimistel edu saavutada. Sarkozy kaotas viimased presidendivalimised sotsialistide Francois Hollandele.

Sarkozy vastu on juba varem esitatud süüdistusi muu hulgas korruptsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles