Poola ekspresidenti Lech Wałęsat kahtlustatakse seni julgeolekupolitsei nuhiks olemises (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Wałęsa
Lech Wałęsa Foto: SCANPIX

Poolas on uuesti tõusnud päevakorrale kahtlus, et endine president Lech Wałęsa oli kommunistliku režiimi ajal tollase salapolitsei nuhk.

Poola siseministeeriumi teatel leidsid kunagise siseministri  Czeslaw Kiszczaki  lähedased dokumente, mis viitavad  Wałęsale, edastab Yle.

Wałęsa on varem mitmel korral sellel teemal sõna võtnud ja eitanud oma seotust kommunistliku režiimi julgeolekupolitseiga.

«Ajalugu ja fakte ei saa muuta ega ümber kirjutada, ma ei ole süüdi selles, milles mind kahtlustatakse ja süüdistatakse,» teatas 72-aastane nobelist nüüd oma blogis.

Poola erikohus vabastas kunagise presidendi kommunistliku julgeolekupolitseiga koostöö tegemise süüdistusest 2000. aastal.

Poola rahvuslikku mälu ja ajalugu, kuid ka natsi- ja kommunismiaja kuritegusid uuriva instituudi (IPN) esindaja teatel leiti nüüd kunagise kindrali ja siseministri Czeslaw Kiszczaki kodust seniteadmata dokumente, milles on mainitud oletatavalt ka Wałęsat.

Poola siseministriks 1981 – 1990 olnud  Kiszczaki võimulolekuaja dokumentidest osa on ta perekonna valduses, osa riigiarhiivis.

Viide Wałęsale tuli päevakorrale, kui  Kiszczaki lesk teatas, et müüb 90 000 Poola zloti (20 000 eurot) eest kodust leitud riiklikke dokumente. Neist dokumentidest käib läbi nimi Bolek, mida peetakse Wałęsa kunagiseks varjunimeks, mille abil ta julgeolekutöötajatega suhtles.

Võimud konfiskeerisid Kiszczaki leselt materjalid möödunud laupäeval, kuna Poola seaduse kohaselt tuleb riigiga seotud dokumendid loovutada.

Politsei andis konfiskeeritud materjali üle IPNi ekspertidele, kes esmalt uurivad dokumentide autentsust ja siis sisu. Tegemist on dokumentidega, millest osa on kirjutatud käsitsi ja osa kirjutusmasinaga. Kinnitamata andmetel on materjalide seas ka 1974. aastast pärit dokument, milles on Boleki ja julgeolekutöötaja vaheline andmetejagamise kirjeldus.

Lech Wałęsa juhtis Poolas 1980. aastatel sõltumatut ametiühinguliikumist Solidaarsus (Solidarność), mis mängis Poolas kommunismi kukutamisel keskset rolli.

Wałęsa oli Poola president 1990 – 1995.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles