ELi riigid jõudsid kokkuleppele kriisihaldussüsteemi loomises

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu riikide juhid jõudsid eile kokkuleppele majanduse alalise kriisihaldussüsteemi loomises ja selleks vajaliku muudatuse tegemises Lissaboni leppesse.

Aastal 2013 loodav süsteem peab aitama eurooplasi võimalike kriiside ajal, vahendas AFP. Süsteemi üksikasjadest ja vajalikust rahasummast pole otsust langetatud.

ELi presidendi Herman Van Rompuy sõnul on liikmesriikide juhid valmis tegema kõik euro päästmiseks ja euroala stabiliseerimiseks.

ELi riikide juhid kogunesid eile Brüsselisse, et arutada tulevaste majanduskriisidega võitlemise abinõusid. Täna jätkuva kohtumise põhiteemaks ongi majanduse püsiva kriisihaldusmehhanismi loomine ja vajaliku muudatuse tegemine uniooni põhileppesse.

Kõnealune kokkulepe seab tingimuseks, et euroalasse kuuluvad riigid võivad rajada stabiilsusmehhanismi juhul, kui see on hädavajalik euro kui terviku tuleviku kindlustamiseks.

Abi saadakse siis, kui hätta sattunud riik võtab kasutusele meetmed võla või eelarvepuudujäägi kaotamiseks.

Saksa liidukantsler Angela Merkel meenutas kokkutulnuile, et kõigil Euroopa Liidu riikidel on sama eesmärk. Kõik tahavad kindlustada stabiilsuse Euroopale ja eurole.

Merkel ütles, et tuleviku kriise silmas pidades vajab euro ühist vihmavarju. Kantsleri sõnul tähendab see suurt solidaarsust euroriikide seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles