Rootsi pagulaste uueks ja seni suurimaks koduks võib saada laev (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaev Ocean Gala.
Kruiisilaev Ocean Gala. Foto: Flickr

Kui Rootsi migratsiooniameti ettepanek realiseerub võib ikooniline alus, mis kunagi oli maailma suurim merd mööda seilanud kruiisilaev, saada riiki saabuvate migrantide ajutiseks koduks, mahutades kuni 1800 inimest.

Migratsiooniameti plaanist hakata kasutama 2015. aastal riiki saabunud varjupaigataotlejate majutusprobleemi leevendamiseks kruiisilaevu, kirjutas The Local juba möödunud aasta novembris. 2016. aasta algusest on rändevoog vaibunud, kuid võimud tegelevad jätkuvalt ajutiste majutuslahenduste püsivamate vastu väljavahetamisega.

Rootsi väljaande Aftonbladeti sõnul on üks lepingulistest firmadest, US Shipmanagers, esitanud taotluse lubada oma valdusesse kuuluval laeval The Ocean Gala Härnösandis, Põhja-Rootsi läänekaldal silduda.

«Meil ei ole mingit kindlat eelistust, kus see olema peaks. Oluline on, et sadama tingimused sobiksid,» ütles migratsiooniameti pressiesindaja Willis Åberg lehele.

Laeva mahutavuse tõttu pole aga mitmed omavalitsusjuhid pakkumist vastu võtnud. Kui plaan aga sellegi poolest realiseerub, saab kruiisilaevast suurim migrantide majutuskeskus Rootsis. Kui sobivat sadamat kahe kuu jooksul ei leita, leping lõpetatakse.

«Isegi kui laev kujuneb ajutiseks lahenduseks, peab 1000-1800 inimese majutamisele eelnema korralik ettevalmistus,» ütles sotsiaaldemokraadist Härnösandi nõukogu liige uudisteportaalile TT.

Ocean Gala ehitati 1982. aastal, olles sel ajal oma 185 meetri pikkusega maailma suurim kruiisilaev. Toona kandis see nime MS Scandinavia, seilates peamiselt trajektooril New York-Bahama saared. Hiljem müüdi laev kruiisifirmale Thomson Cruises, sõites MS Island Escapes nime all nii Kanaari saarte vahel kui ka Vahemerel.

Möödunud aastal saabus Rootsi üle 160 000 asüülitaotleja ning migratsiooniameti hinnangul võib sellele käesoleval aastal lisanduda veel kuni 100 000.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles