Soome saatis sada iraaklasest migranti tellimuslennuga Bagdadi (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varahommikul startis Helsingi Vantaa lennujaamast lennuk üle saja iraaklasest varjupaigataotlejaga tagasi Bagdadi. Politsei on valmis korraldama vastavaid lende korra nädalas. Ühe lennu hinnaks on 150 000–200 000 eurot.

Tuhanded möödunud aastal Soome saabunud Iraagist pärit migrandid on otsustanud oma asüülitaotluse tühistada ning pöörduda vabatahtlikult kodumaale tagasi. Esimesed sadakond neist jõudis täna Soome politsei tellimuslennuga Bagdadi. Politsei sõnul lend ja tagasisaatmine õnnestusid. Soomest lahkumise põhjustena tõid iraaklased välja perekondlikke probleeme või pettumust külmas põhjala riigis ees oodanud elamistingimuste osas.

Lennuk startis täna varahommikul Helsingi Vantaa lennujaamast ja saabus Iraagi pealinna Bagdadi lennuväljale ilma vahemaandumisteta.

Lennukis oli 103 iraaklast ja kümneid politseinikke. Vabatahtliku tagasipöördumise puhul ei ole lennukis olevad politseinikud relvastatud.

Politsei sõnul kulges tagasisaatmist puudutav koostöö Iraagi ametivõimudega hästi.

«Tagasisaadetud on lahkunud lennukist ja läbinud turvakontrolli ning saavad seejärel minna, kuhu soovivad. Ma ei olnud ise kohal, aga nii näeb protseduur välja,» ütles Helsingi politsei ülemkomissar Hannu Pietilä.

Pietilä sõnul on samasuguseid lende Iraaki tehtud ka varem, aga eelmisest lennust on möödas aastaid. Suurem osa neist on oma varjupaiga taotluse tühistanud, selgitab Pietilä.

Politsei on valmis korraldama vastavaid lende korra nädalas.  Tõenäoliselt see osutubki vajalikuks, lausus Pietilä. Ühe lennu maksumus Iraaki on suurusjärgus 150-200 000 eurot.

Ühe tagasisaadetava kohta arvestatud kulutused olid seega täna üldjoontes 1500-200 eurot.

«Kuna politsei korraldab tagasisaatmise lennu, siis riik maksab ka kõik kulutused. Tagasisaadetavad ise mingeid kulusid sellega seoses kandma ei pea,» sõnas Pietilä.

Soomes taotles möödunud aastal varjupaika üle 32 000 inimese, kellest üle 20 000 on iraaklased.

Helsingi politsei on korraldanud analoogseid lende migrantide tagasisaatmiseks üle kümne aasta. Viimaste kuude jooksul on toimunud seitse tellimuslendu ainuüksi Albaaniasse. Taoliste lendude kulud jäävad 20 000-200 000 euro vahele, sõltuvalt kaugustest, tagasisaadetavate arvust ja lennuki tüübist.

«Soome politsei on suutnud maalt väljasaatmisotsuse saanutest tagasi saata umbes 60-70 protsenti, samas kus Euroopas on keskmiselt selleks arvuks 40 protsenti,» nendis politseiinspektor Mia Poutanen. Politsei saatis möödunud aastal ühtekokku tagasi 3180 isikut, tänavu jaanuaris tagasipöördunuid 277.

Politsei sõnul on nad saabuval kevadel ja suvel valmis korraldama tunduvalt rohkem tagasisaatmislende.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles