Jaapan muretseb Hiina kasvava sõjalise võimekuse pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani miiniristleja Kurama õppusel 2006. aastal. Tokyo uus kaitsepoliitika tunneb muret üha agressiivsema Hiina sõjalaevastiku pärast.
Jaapani miiniristleja Kurama õppusel 2006. aastal. Tokyo uus kaitsepoliitika tunneb muret üha agressiivsema Hiina sõjalaevastiku pärast. Foto: SCANPIX

Jaapan teatas täna, et suurendab vägede arvu riigi lõunaosas Hiina lähedal, nimetades Pekingi kasvavat sõjalist võimekust globaalse tähendusega probleemiks.

Lisaks sõdurite ja allveelaevade arvu suurendamisele ning hävituslennukite kaasajastamisele lõunasaartel tugevdab Jaapan ka oma raketikaitset seoses ohuga tuumarelva omavast Põhja-Koreast. Vägede arvu riigi põhjaosas vähendatakse, sest sissetungi Venemaalt ei peeta enam tõenäoliseks, vahendas AFP.

Patsifistliku Jaapani valitsus kiitis uue kaitsestrateegia heaks pärast tänavu Hiinaga puhkenud territoriaalvaidlust ja mõni nädal pärast Põhja-Korea suurtükirünnakut Lõuna-Korea vastu. Analüütikute sõnul muudab Tokyo oma kaitsepoliitikat seoses jõudude tasakaalu muutumisega Aasias.

Uues dokumendis nimetatatakse Pyongyangi, mis on viimastel aastatel tulistanud Jaapani üle rakette, korraldanud kaks tuumakatsetust ja avanud uue uraanirikastamistehase, vältimatuks ja tõsiseks ebastabiilsuse teguriks.

Hiina seevastu moderniseerib Jaapani hinnangul kiiresti oma relvajõude ja laiendab tegevust ümberkaudsetes vetes. «Arvestades Hiina sõjaväe- ja julgeolekuküsimustega kaasnevat läbipaistvuse puudumist, on see trend murettekitav nii regiooni kui rahvusvahelise üldsuse jaoks,» öeldakse strateegias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles