Suurbritannia osas on Tuski sõnul tehtud mõningaid edusamme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister David Cameron
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu president Donald Tusk ütles ööl vastu reedet, et Suurbritanniat rahuldava lepingu osas on tehtud mõningaid edusamme, kuid palju tööd seisab veel ees ja kõnelused jätkuvad hommikul.

«Praegu ma võin öelda ainult seda, et oli mõningaid edasiminekuid, kuid palju tööd on veel ees,» ütles Tusk.

Enamik neljapäevast kulutati Süüria sõja ja migratsiooniprobleemide arutamisele, mis nõudis oletatust rohkem aega.

Briti peaminister David Cameron rõhutas neljapäeval Brüsselisse Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes, et ei nõustu ühegi kokkuleppega, mis ei rahulda Londoni nõudmisi.

Cameron loodab saada neljapäeval ja reedel Brüsselis EL-i tippkohtumisel toetuse reformipaketile, mis tema sõnul veenaks britti toetama referendumil Suurbritannia EL-i jäämist.

Londoni ettepanekud sisaldavad nelja-aastast «hädapidurit» EL-i sisemigrantide sotsiaaltoetustele, eurotsooni mittekuuluvate riikide kaitset ning nõndanimetatud punase kaardi süsteemi, mis annab liikmesriikide parlamentidele rohkem võimu.

Tusk hoiatas veel enne kohtumist, et Suurbritannia reforminõuetes kokkuleppele jõudmiseks ootavad ees rasked läbirääkimised, kuid Brüsselis alanud tippkohtumine on otsustav.

«Oleme alles poolel teel väga raskete ja tundlike läbirääkimistega Ühendkuningriigi küsimuses. Üks on mulle ometi selge: see tippkohtumine on otsustav,» ütles Tusk kohtumisele suundudes ajakirjanikele.

Cameron on hoiatanud, et kui kohtumisel kokkuleppele ei jõuta, on kõik võimalik, seal hulgas see, et Suurbritannia lahkub referendumi järel esimese riigina EL-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles