Pildid: ELi patrull-laev päästis Kreeka vetes 900 põgenikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidu Piirivalveagentuur (FRONTEX) teatas, et nende patrull-laev päästis Kreeka vetes Lesbose saare lähedal 900 Türgist Kreekasse pürginud põgenikku.

Bulgaariale kuuluv alus, mis patrullib Türgi ranniku ja Lesbose saare vahelisel alal, võttis päästetud pardale, edastab BBC.

FRONTEXi teatel tahtsid Lähis-Idast pärit põgenikud ületada merd suure lainetusega, mis osutus väga ohtlikuks, sest need inimesed olid paatides ja kummipaatides, mida lained jõuliselt pillutasid.

Bulgaaria laev transportis põgenikud Lesbose saare Mytilene sadamasse. Kreeka migratsiooniametnikud püüavad saada nende isikute kohta võimalikult palju andmeid, kuid varasemast on teada, et paljud neist saabuvad dokumentideta.

2015. aastal saabus Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast Euroopa Liidu riikidesse üle ühe miljoni migrandi, tekitades Teise maailmasõja järgse suurima põgenikekriisi Euroopas.

Kreekas käivitus selle nädala alguses uus asüülitaotlejate registreerimissüsteem, mis on kooskõlas Euroopa Liidu nõudmistega ehk sisserännanutelt võetakse lisaks tavaandmetele ka sõrmejäljed.

Kreekasse saabunud põgenike andmebaas on vajadusel kättesaadav teistele ELi riikidele.

2015. aastal saabus Kreeka kaudu ELi riikidesse üle 850 000 migrandi, kes enamjaolt olid pärit Süüriast, Iraagist ja Afganistanist.

Möödunud aasta suvel jõudis Türgist Kreeka saartele päevas keskmiselt 7000 pagulast, kes ületasid Egeuse mere.

Möödunud aastal hukkus merd ületades 700 isikut, sel aastal aga juba vähemalt 100.

EL andis Türgile kolm miljardit eurot põgenike kinnipidamiseks, majutamiseks ja piiride kindlustamiseks. Türgis elab põgenikekeskustes ja telklaagrites rohkem kui kolm miljonit pagulast, kellest enamik on sõja eest põgenenud süürlased.

Põgenikud maksavad Türgist Kreekasse ja sealt edasi «unistustemaale» Saksamaale ja Rootsi jõudmiseks tuhandeid dollareid ja eurosid, teadmata mis neid tegelikult kuskil riigis ees ootab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles