Niinistö: Venemaa paneb tegevusega piiril proovile Soome otsustusvõime (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö. Foto: Toomas Tatar

Venemaa paneb tegevusega Soome idapiiril proovile meie otsustusvõime, ütles kaitseminister Jussi Niinistö neljapäeval rahvusringhäälingu Yle saates A-talk.

Minister kinnitas samas, et USA soomukite osalus õppustel Soomes ei ole sõnum Venemaale.

«Aastakümneid on meil olnud Venemaaga hea piirivalvekoostöö, aga möödunud sügisel olukord millegipärast muutus,» ütles Niinistö.

«Ja teades, milline on Venemaa potentsiaal, olgu siis jutt sadadest tuhandetest või miljonist, kes võivad minne liikvele mujaltki kui Soome piirilt, siis siin on ametnikel põhjust olla valvel ja teha valmisolekuplaane.»

Niinistö sõnul ei ole Venemaa tegevus hübriidsõda. «Sellega pannakse proovile Soome otsustusvõime.»

Minister kritiseeris eelmise valitsuse kaitsekulutuste kärpeid. «Eelmise valitsuse kaitse-eelarvest lõigati maha kümme protsenti, samal ajal kui meie julgeolekukeskkond muutus.»

«Praegune valitsus on püüdnud kaitsekulutusi tasakaalukalt tõsta. Kaitseministrina leian muidugi, et oma kaitsevõime pikaajaline arendamine on muutunud julgeolekuolukorras parim lahendus.»

Niinistö kinnitas neljapäeval parlamendis esinedes, et kevadeks kavandatud õppustele tulevad USA soomukid. Ta rõhutas, et need õppused ei ole sõnum idanaabrile.

«Need avalikkuses mainitud õppused ei ole Soome vastus praegusele julgeolekupoliitilisele olukorrale. Need on pikema planeerimise tulemus. Kui tahta sellest mingi sõnum välja lugeda, siis selleks on, et Soome säilitab kaitsevalmiduse.»

Niinistö nimetas ülereageerimiseks väiteid, et Ühendriikide õppused Soomes seavad ohtu soomlaste rahu ja heaolu.

«Sellelaadseid rahvusvahelisi õppusi on Soomes ikka tehtud. Nüüd, kui siia tulevad soomukid, mida ei ole varem nähtud, ei saa ma aru, miks sellest on kisa tõusnud, sest tuleb ka kompanii jagu Ameerika jalaväge.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles