Londoni meer: EL võib väljuda demokraatia kontrolli alt (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Londoni konservatiivist meer Boris Johnson teatas pühapäeval, et asub toetama Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust, mille üle rahvas hääletab 23. juunil.

«Asun toetama lahkumise poolt hääletamist,» ütles Johnson.

«Kui vaatan seda, mida Briti peaminister (David Cameron) paari päeva eest saavutas, siis pean ütlema, et arvestades talle saadaolnud aega, siis sai ta hakkama fantastiliselt hästi,» lausus meer.

«Samas ei arva ma, et keegi saab realistlikult väita, et sellega reformiti fundamentaalselt ELi või Briti suhteid ELiga.»

«Arvan, et pärast 30 aastat sellest kirjutamist on meil ja minul viimaks aeg selles küsimuses midagi teha. Sooviksin näha uut suhet, mis põhineks rohkem kaubandusel ja koostööl ning vähem riikideülesel osisel.»

«Soovisin vältida David Cameroni või valitsuse vastu minemist ..., kuid arvan, et ei saa muud teha. Soovin paremat lepet selle riigi rahvale, et säästa nende raha ja haarata tagasi kontroll,» ütles Johnson.

Meeri sõnul ohustab ELi «väljumine korraliku demokraatliku kontrolli alt».

Johnson kavatseb asuda toetama Vote Leave kampaaniat ehk ühte kahest algatusest, mis soovivad ametlikult saada lahkumist pooldavaks kampaaniaks.

BBC siseuudiste toimetaja Laura Kuenssbergi sõnul on Johnsoni otsus positiivne tõuge EList väljaastumist pooldavale leerile ja hoop Cameronile, kes teeb kampaaniat ühenduses püsimise eest.

Johnson (51) on Cameroni erakonnakaaslane ning ühtlasi ka konservatiivide poliitikutest seni populaarseim EList lahkumise toetaja.

Praeguseks pole selge, kui suures ulatuses Johnson lahkumist pooldavat kampaaniat toetama asub. Analüütikute hinnangul puudub lahkumise edendajatel kõiki osapooli ühendav juhtfiguur ning mitmed loodavad, et selleks saab just Johnson.

Meer ütles ajakirjanikele, et ei soovi Suurbritannia ELi liikmesuse küsimuse raames osaleda meeleavaldustel ja debattidel, kuid annab enda sõnul selgelt mõista, kuidas ta sellesse teemasse suhtub.

Otsus polnud täielik üllatus, sest Johnson on ELi bürokraatiat kritiseerinud juba aastakümneid. Vaatlejate hinnangul avaldas meeri otsusele olulist mõju soov saada järgmiseks Suurbritannia peaministriks, Johnson ise eitab väidet.

Cameron ütles möödunud aastal, et ei kavatse kolmandaks ametiajaks kandideerida. Praegu vältab tal mullu 8. mail alanud teine ametiaeg.

Peaministri tollasel hinnangul võivad tema mantlipärijateks saada lisaks Johnsonile veel siseminister Theresa May või rahandusminister George Osborne.

Osborne ja May toetavad ELi liikmeks jäämist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles