Juštšenko palub maailmalt tähelepanu ukrainlaste näljahädale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Harkivi tänavalt 1932. aasta Ukraina suure näljahäda ajal.
Foto Harkivi tänavalt 1932. aasta Ukraina suure näljahäda ajal. Foto: Wikipedia.org

Ukraina president Viktor Juštšenko pöördus maailma üldsuse poole üleskutsega avaldada ukrainlastele suure näljahäda 75. aastapäevaga seoses solidaarsust.

«Mul on au paluda maailma üldsuselt solidaarsusavaldust. Ukraina tähistab sel aastal suure näljahäda 75. aastapäeva. Aastatel 1932-1933 hukkus kümne miljonit meie kaasmaalast,» ütles Juštšenko kolmapäeval ÜRO peaassamblee istungjärgul esinedes, vahendas Interfax.

Tema sõnul ei ole Kiievi soov «sihitud ühegi rahva ega riigi vastu».

«Me ei paisuta oma häda suureks ega pisenda seda, näljaterror oli Ukrainas sihilik genotsiid, sellega kaasnes rahvusliku eliidi, ühiskonnaliidrite ja vaimulikkonna totaalne hävitamine. Eesmärk oli muuta kuulekaks rahvas, keda oli Siberisse küüditamiseks liiga palju,» ütles Juštšenko.

Ühtlasi rõhutas ta, et «on tähtis, et meie tegevus vallandaks tõe otsimise ka teistes endise Nõukogude Liidu riikides, me jagame kõigi kannatanud rahvaste - venelaste, valgevenelaste, kasahhide ja teiste rahvaste - valu. Palume mälestada üheskoos iga tragöödiat ning ära hoida uusi katseid ülistada Stalini diktatuuri ja tema režiimi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles