Vene opositsioon: Kadõrov võib olla ohuks riigile (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: AP/Scanpix

Venemaa opositsionääri Ilja Jašini ühendus on avaldamas raportit, mis süüdistab Tšetšeenia juhti Ramzan Kadõrovit ligi 30 000-pealise eraarmee loomises, mis võib kujutada endast ohtu riiklikule julgeolekule. 

Dokument pealkirjaga «Kadõrov: oht rahvuslikule julgeolekule» on uusim käik Tšetšeenia liidri ning Vene opositsiooni vahelises sõnasõjas, kus esimene on viimase esindajaid nimetanud muuhulgas «rahvavaenlasteks» ja «reeturiteks».

Katkend Jašini organisatisooni «Parnas» koostatud raportist avaldati ajakirjas New Times, kus venelane kirjeldab Kadõrovi vägesid kui praegusaja Venemaal potentsiaalselt kõige suurema lahinguvõimekusega. Uuring põhineb suuresti avalikul informatsioonil. Jašin väidab ka, et Kadõrov saatis tunamullu oma üksusi Ukrainasse Kremli poolel võitlema; samuti süüdistab neid kuritegelikus tegevuses üle kogu riigi.

«Viimastel aastatel on Kadõrovi võitlejad muutunud Moskvas aktiivseks,» seisab dokumendis. «Kuid sellal, kui nad näevad oma peamise ülesandena enda Tšetšeenia ülemuse kaitsmist, hakkavad nad suhtuma ülejäänud Venemaasse kui potentsiaalsesse sõjasaaki,» kirjutab Jašin.

Uuringu järgi on 30 000 sõdurit Kadõrovile jäägitult lojaalsed, kuna diktaator andis neist paljudele temaga liitumise ning Moskva-vastase võitluse hülgamise eest amnestia. Samuti väidab raport, et Kadõrov on aktiivselt ametis sellega, et treenida välja uus talle ustavate sõdalaste põlvkond. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles