Vandaalidest rahvuslased ründasid Ukrainas Vene panku (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalid Alfa-Banka Kiievi kontoris.
Vandaalid Alfa-Banka Kiievi kontoris. Foto: Kuvatõmmis RFERL videost.

Ukraina võimud on algatanud kriminaaluurimise välja selgitamaks Vene pankade vastu toimunud rünnakute tagamaid, mis leidsid aset 2014. aasta Maidani sündmuste aastapäeva nädalal.

Nii Kiievis, Lvivis kui ka Mariupolis toimunud rünnakud leidsid aset samaaegselt kui Ukraina tähistas endise presidendi, venemeelse Viktor Janukovitši võimult kukutamise teist aastapäeva.

Vandaalitsemiste jada sai alguse 20.veebruaril Kiievis, kui rahvuslased rüüstasid kaht vene omanikele kuuluvat panka Sberbanki ja Alfa-Banka. Vandaalid lõid sisse pangahoone aknad, laamendasid ja lõhkusid kontoriruumides ning loopisid kive Ukraina rikkaima mehe, miljardärist ärimehe Rinat Ahhmetovi Kiievi ametiruumide pihta.

Päev hiljem toimusid süütamised ka  Ukraina lääneosas asuva Lvivis. Kohaliku telekanali ZIK teatel viskasid seni tuvastamata isikud kahe Sberbanki pangakontori pihta isetehtud süütepomme, üks neist süttis leekides põlema, teine kustutati kiirelt tuletõrjujate poolt.

Ööl vastu eilset sattusid Lvivis rünnaku alla ka teise vene panga ehk VTB kontorid ning Sberbanki kontor Lõuna-Ukrainas Mariupolis.

Ukraina rahvuslased on välja vihastanud võimude suutmatus tegeleda riiki laastava korruptsiooniga. Teraseärimees Ahhmetovit süüdistavad rahvuslased nii korruptsiooni õhutamises kui ka venemeelsete separatistide toetamises.   

Ukraina siseministeeriumi pressiesindaja ütles eile, et antud intsidendid on hetkel Kiievi politsei uurimise all vastavalt Ukraina kriminaalkoodeksi paragrahvile, mis puudutab huligaansust. Kuigi Maidani aastapäeva sündmuste ajal oli politsei suurendanud oma jõude 4000 politseiniku võrra, siis pankade vastastesse rünnakutesse nad mingil põhjusel ei sekkunud.

Pressiesindaja lisas, et vandaale võib oodata ees kuni viie aastane tingimisi vangalakaristus või kuni neli aastat vabadusekaotust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles