Bush hoiatas pikaajalise majanduslanguse eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president George W. Bush hoiatas eilsel televisiooniesinemisel, et Ühendriigid on sattunud majanduskriisi, mis võib riigi majanduse viia pikaajalisse surutisse, kui valitsus koheselt ei tegutse.


Üleeile viimast korda USA presidendina ÜRO peaassamblee ette astunud Bush keskendus oma kõnes finants- ja kinnisvarakriisile. Ta kaitses tuliselt USA valitsuse kava võtta riigi kanda 700 miljardi dollari väärtuses halvaks läinud kinnisvarainvesteeringuid, vahendas Reuters.

Presidendi hinnangul on vabaturumajanduse tingimustes küll loomulik seista vastu valitsussektori sekkumisele majandusellu, kuid praegune olukord nõuab seda.

«Meie riik võib seista silmitsi pikaajalise ja piinarikka majanduslangusega,» ütles Bush ja rõhutas, et usalduse kaotuse tõttu ei toimi turg korralikult, mis võib viia uute pankade sulgemiseni, edasise majanduslanguseni ja töökaotuste suurenemiseni.

Bush toonitas, et valitsuselt oodatakse just nüüd otsustavaid samme, sest vastasel korral ootab majandust ees krahh. Ta julgustas USA kongressi liikmeid tema kavale heakskiitu andma.

Enne kõnet helistas Bush demokraatide presidendikandidaadile Barack Obamale, et kutsuda ta täna Valgesse Majja, et arutada koos vabariiklaste presidendikandidaadi John McCainiga valitsuse kava turgutada 700 miljardi dollariga majandust. Mõlemad presidendikandidaadid võtsid pakkumise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles