Soome kaitseminister soostub etteheidetega õppustest teavitamise osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö Foto: Toomas Tatar

Soome kaitseminister Jussi Niinistö võtab omaks etteheited kaitseväe õppustest teavitamise suhtes, kuid samas on arutelu tema hinnangul võtnud arutud mõõtmed.

Põlissoomlaste erakonda kuuluva Niinistö sõnul tahavad protsessi kritiseerijad tegelikult kaudselt arvustada seda, et Soome osaleb rahvusvahelistel sõjaväeõppustel, eriti Ühendriikidega. Ta sarjas ka valitsuskomisjoni.

«Väliskomisjonile ja kaitsekomisjonile ütleksin, et tuleb kuulata. Rääkisin Strykeri küsimusest kaitsekomisjonile kaks nädalat tagasi teisipäeval, kuid enne meediatähelepanu see kedagi ei huvitanud,» märkis Niinistö.

USA toob kevadel umbes 20 jalaväe lahingumasinat Stryker Soomes korraldatavatele õppustele Arrow. Ühendriigid võtavad kevadel ja suvel osa veel kahest õppusest Soomes.

Nii Jussi Niinistö, keskerakondlasest peaminister Juha Sipilä kui välisminister Timo Soini kinnitasid kolmapäeval, et sõjalisi oskusi lihvivatel õppustel ei ole välis- ja julgeolekupoliitilist mõõdet.

Parlamendiparteide juhid kohtusid kolmapäeva hommikul president Sauli Niinistöga. Kohtumisel arutati muu hulgas kaitseväe õppustest sündinud kära.

Koonderakonna esimees ja rahandusminister Alexander Stubb kohal ei viibinud, sest oli perega suusapuhkusel. Stubbi asendas väliskaubandus- ja arenguminister Lenita Toivakka.

«Tõdesime, et teavitamises on olnud puudusi, see on olnud hüplik,» märkis Toivakka.

Stubb sekkus keskustellu esmaspäeval oma blogi kaudu, milles kirjutas, et Ühendriigid on kaitseväe tähtsaim kahepoolne partner. Kolmapäeval ta täpsustas oma blogi Twitteris, viidates kaitseväe juhataja Jarmo Lindbergi novembris peetud kõnele, kus too ütles, et kahepooolses kaitsekoostöös on Soome jaoks kõige tähtsamad USA ja Rootsi.

Sipilä ja Jussi Niinistö ei soovinud Soome partnereid järjestusse seada. «Ei soovi sellist edetabelit teha. Kui õhujõududelt küsitaks, siis on kindlasti Ühendriigid tähtsaim partner,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles