Antarktises sõitis Austraalia jäämurdja madalikule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aurora Australis jäämurdja
Aurora Australis jäämurdja Foto: SCANPIX

Antarktises sõitis madalikule Austraalia jäämurdja Aurora Australis, kuna tugevas lumetormis katkesid laeva kinnitusköied.

Pardal on 68 inimest, kellega on kõik korras ning alus ei leki, edastab BBC.

Aurora Australis oli eile hommikul kell 9.15 kohaliku aja järgi Mawsoni uurimisjaama Horseshoe sadamas, kui köied tormis, milles tuule kiirus ulatus ligi 36 meetrini sekundis, vastu ei pidanud.

 Australia Antarctic Division (AAD) ametkonna teatel ei ole meeskond ja pardal olevad teadlased ohus. Meeskond uurib seestpoolt laevakere seisukorda, kuid senistel andmetel leket ei ole täheldatud. Väliseid uuringuid ei ole tugeva tuule ja lumetormi tõttu veel teha saanud.

AAD pani oma leheküljele ka Mawsoni netikaamera abil tehtud video kahe viimase päeva sündmustest ja sellel on lumetorm selgelt näha.

AAD esindajad rõhutasid, et laeval olijad viiakse Mawsoni uurimisjaama kui ilmaolud paranevad. Meteoroloogide teatel peaks ilm reedeks paranema, sest tuule kiirus peaks siis langema alla 15 meetri sekundis.

Laeva omanikfirma teatel on aluse parem parras rannal kinni ja kreen on märgatav, selle põhjuseks peetakse tugevat tuult. Meeskond stabiliseeris laeva lisakinnitusköite abil, et tugev lainetus seda ei pillutaks ega rohkem kreeni viiks.

AAD teatel on jäämurdjal olemas hädaplaan, kui peaks tekkima kütuse- või õlileke, kuid seni ei ole seda juhtunud. Samas ei ole veel selge, millal laev saab edasi seilata, sest kere on läbiuurimata.

Aurora Australis madalikult päästmise operatsiooniga alustatakse siis, kui teadlased on pardalt saanud lahkuda ja päästemeeskond on Austraaliast kohal.

Austraalial on Antarktise mandril neli uurimisjaama ning Aurora Australis jäämurdja varustab neid jaamu vajalikuga Tasmaania saarelt Hobartist, kus vajalik peale laaditakse.

Aurora Australis lahkus Hobartist Antarktise suunas 11. jaanuaril, teekonnal tegid teadlased mitmeid mere ja jääga seotud uuringuid enne kui 20. veebruaril jõuti Mawsoni uurimisjaama sadamasse, kus alus on seni.

Mawsoni uurimisjaama jaoks mõeldud kaup saadi enne tormi puhkemist uurimisjaama viia.

Aurora Australis pidi Mawsonist lahkuma sel nädalalõpul ja suunduma teistesse Austraalia Antarktise uurimisjaamade juurde, kuid madalikule sõitmise tõttu lükkub see edasi.

Jäämurdja peaks Hobartisse jõudma tagasi märtsi keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles