Islamiriigi käest pääsenud noore rootslanna vanaisa: ta ei saanud aru, mida tegi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome juurtega noor rootslanna sattus möödunud aastal äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide kätte vangi, kuid Iraagis tegutsevad kurdi üksused vabastasid ta möödunud nädalal.

Tüdruk põgenes koos poiss-sõbraga läbi Türgi Süüriasse ja Iraaki, lootes seigelda.

Islamiriigi käest pääsenud tüdruku 71-aastane vanaisa andis Rootsi väljaandele Aftonbladet intervjuu, milles selgitas, et ta lapselapse käitumine muutus pärast seda, kui tüdrukul tekkis poiss-sõber.

Vanaisa sõnul hakkas tüdruk koolist puuduma ning lõpuks meelitas poiss ta välismaale teadmata, mis neid ees ootab.

«See oli vist 2014. aastal kui ta muutus ja hakkas väga tihti Göteborgis käima,» sõnas kunagi Soomest Rootsi migreerunud vanaisa.

Tüdruk oli 2015. aasta kevadel rase, kui ta koos kaaslasega Türgi kaudu Iraaki läks. Pere hakkas teda taga otsima ja sai alles üks kuu hiljem teada, et tead ei ole enam Rootsis, vaid ta on Lähis-Idas.

Mosleminaiseks riietunud tüdruk ja poiss liikusid edasi Süüriasse, kust tüdruk helistas koju Rootsi ja paljastas, kus ta on. Vanaisa sõnul oli telefonikõne taustal kuulda sõjategevuse, kaasa arvatud pommitamise helisid.

Möödunud aasta juulis saatis tüdruk kodustele mobiilisõnumi, milles kirjutas, et ta ei taha enam Süürias olla ja tahab koju. Siis ta langes Islamiriigi võitlejate kätte vangi ja ta viidi Süüriast edasi Iraaki.

Pere oli tema pärast mures ja pöördus abi saamiseks nii Rootsi politsei kui välisministeeriumi poole. Pereliikmed kaalusid, et kui võimud neid ei aita, siis peavad nad ise minema last ära tooma.

Rootsi välisministeeriumi andmetel on tüdruk nüüdseks Iraagi Kurdistanis ja ootab lendu Rootsi. Praegu 16-aastane tüdruk sünnitas Islamiriigi käes olles lapse, kes jäi ellu ja on hea tervise juures.

«Olukord on keeruline, sest päästa tuleb kaks inimest. Loodan, et nende kojutoomine kulgeb viperusteta,» lausus vanaisa.

Vanaisa sõnul ei saanud ta lapselaps ega ka poiss, kellega ta koos oli aru, mida nad tegid kui Lähis-Idasse reisisid, sest sõjapiirkonnas seigeldes on suur oht elu kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles