Austraalia tõstab kaitsevõimekust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35 on mitmefunktsionaalne hävituslennuk, milles on püütud ühendada hävitaja, ründelennuki ja kergpommitaja omadusi.
F-35 on mitmefunktsionaalne hävituslennuk, milles on püütud ühendada hävitaja, ründelennuki ja kergpommitaja omadusi. Foto: SCANPIX/REUTERS

Austraalia avalikustas täna ulatusliku uue investeeringu riigi kaitsevõimekuse tõstmiseks.

Viidates kaitsekulutuste tõusule naaberriikides ning potentsiaalsele pingetõusule Lõuna-Hiina merel ja Korea poolsaarel, ütles peaminister Malcolm Turnbull, et tema valitsus panustab võitlusse kõige väljakutsuvama strateegilise keskkonnaga, mida me oleme rahuajal näinud.

«Panused on kõrged,» ütles Turnbull Canberras. «Tugevam Austraalia toetab turvalisemat Austraaliat, turvalisemat regiooni ja turvalisemat maailma.»

Austraalia valitsuse teatel kulutatakse järgmisel aastakümnel 195 miljardit Austraalia dollarit (139 miljardit USA dollarit), seal hulgas kahekordistatakse allveelaevade arvu 24-ni, hangitakse kolm uut hävitajat, üheksa uut fregatti ja 12 patrull-laeva.

Õhuvägi suurendab kaitsevõimekust 72 F-35 sõjalennukiga, mis lisanduvad alates 2020. aastast. Maavägi saab juurde soomustehnikat.

Riigi relvajõududes luuakse umbes 2500 uut ametikohta, kaitseväe isikkoosseis kasvab sellega 62 400 inimeseni.

Uue investeeringuga tõusevad Austraalia kaitsekulutused aastateks 2020-2021 kahe protsendini sisemajanduse koguproduktist, seda kolm aastat kavandatust varem, ütles Turnbull.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles