Moskva ajakirjanik Pronkssõdurist: kui see oleks juhtunud mõnes teises Euroopa riigis, sellist reaktsiooni poleks olnud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Andrei Kozenko Vene politsei haardes detsembris 2011 toimunud meeleavalduse ajal, et protesteerida Vene riigivõimu aetava poliitika vastu.
Ajakirjanik Andrei Kozenko Vene politsei haardes detsembris 2011 toimunud meeleavalduse ajal, et protesteerida Vene riigivõimu aetava poliitika vastu. Foto: SCANPIX/REUTERS

Vene ajakirjanik Andrei Kozenko rääkis Läti venekeelsele portaalile TVNET Venemaal valitsevatest meeleoludest, välisvaenlase olulisusest ja levinud stereotüüpidest Baltikumi venelaste kohta. Ajakirjaniku sõnul on inimeste seas hetkel valdav üks kahest äärmuslikust tundest, kas ennastunustav Venemaa ülistamine või täielik pettumine ja soov lahkuda.

Vene uudisteportaali «Meduza» ajakirjaniku sõnul on praegusel ajal Venemaal viibida psühholoogiliselt ebamugav. Ukraina sündmustega kaasnenud sanktsioonid  tõid kaasa majanduslanguse ning eufooria asendus lootusetusega, ütles Kozenko. President Vladimir Putini kriitiline ajakirjanik arvas, et Venemaa üks eripärasusi peitubki selles, et riik usub, et kodanikud suudavad ülla eesmärgi nimel ükskõik kui palju kannatada. «Me andsime teile Krimmi tagasi, milleks teile veel juust?» ironiseeris ajakirjanik.

Kommenteerides Läti ja Venemaa erimeelsusi, sõnas Kozenko: «Mul on oma teooria. Kiirus, millega Baltimaad Nõukogude Liidust lahkusid, soovides näidata sellega oma siirast soovi liitu mitte kuuluda, kutsus Venemaal paljudes esile meelepaha. Seetõttu tekivad ka vene ühiskonnas Baltikumi vastased meeleolud väga kergelt. Ehe näide on Pronkssõdur Eestis - keegi ei lammutanud ju seda, ta lihtsalt viidi teise kohta! Kui see oleks juhtunud ükskõik millises teises Euroopa riigis, sellist reaktsiooni poleks olnud. Kokkuvõttes oli paljudes vene telekanalites tõeline hüsteerika. Tuleks mõista, et praegune vene poliitika on nii üles ehitatud välisvaenlase kujundile. Enne oli selleks vaenlaseks Baltikum, nüüd USA ja Ukraina ning pärast seda mõtleme veel kellegi välja.»

Rääkides stereotüüpidest, märkis Kozenko, et paljud Venemaa venelased tõepoolest peavad Baltikumi venelasi aeglasteks. «Aga see pole päris nii, Lätis ongi lihtsalt täiesti teine elurütm, mida Venemaal ei kohta,» on Moskva ajakirjanik veendunud.

Täismahus saab venekeelset videointervjuud vaadata TVNET kodulehel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles