Väljaanne: möödunud aastal võis Rootsi vetes olla välisriigi allveelaev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe alused otsimas 2014. aasta oktoobris Stockholmi lähistelt välisriigi allveelaeva
Rootsi mereväe alused otsimas 2014. aasta oktoobris Stockholmi lähistelt välisriigi allveelaeva Foto: SCANPIX

Rootsi väljaande Dagens Nyheter andmetel märkas Rootsi mereväe laev 2015. aastal keset treeningmanöövreid välisriigi allveelaeva periskoopi. See juhtum leidis aset poolteist aastat pärast 2014. aastal toimunud ulatuslikke allveelaevaotsinguid.

Rootsi merejõud raporteerisid nähtust nii siseministeeriumile kui piirivalvele.

Sõjalaevade treeningmanöövritel olnute teatel nägid mitu isikut veepinnal võõra allveelaeva periskoopi enne, kui see vetevoogudesse kadus.  Esmalt peeti seda Rootsi allveelaevaks, kuna see liikus piirkonnas, kus käisid treeningmanöövrid, kuid hilisem uuring näitas, et treeningusse ei oldud kaasatud allveelaevu ja Rootsi oma allveelaevad ei liikunud alal, kus periskoopi nähti.

Rootsi meedia arvates oli suure tõenäosusega tegemist välisriigi allveelaevaga, mille nägemine kuueaastmelisel skaalal oli kuuendal astmel ehk alust nähti.

2015. aastal aset leidnud sündmust ei ole varem avalikkuse ette toodud.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ei kommenteerinud 2015. aastal märgatut, kuid ta rõhutas, et olukord Läänemerel on märgatavalt muutunud ning erinevate riikide allveelaevu liigub varasemast rohkem.

«Selliseid tähelepanekuid ei saa kergekäeliselt eemale tõrjuda. Selle tõttu arendavad Rootsi merejõud  aina paremaid allveelaevade seiresüsteeme,» kommenteeris Hultqvist.

Rootsis Stockholmi skäärides toimus suur allveelaevad otsimisoperatsioon 2014. aasta oktoobris pärast seda, kui üks kodanik edastas nähtu kohta info meediale ja sõjaväele.

Operatsioon lõppes tulemusteta, sest uuesti ühtegi võõrast allveelaeva ei märgatud. Siis oletati, et väidetav allveelaev lahkus pärast märkamist kiiresti Rootsi vetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles