Rootsi kindral: Venemaa ja NATO võivad Läänemerel vastuollu sattuda (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseväe juht Micael Bydén.
Rootsi kaitseväe juht Micael Bydén. Foto: AP/Scanpix

Leedus visiidil viibiv Rootsi kaitseväe ülemjuhataja kindral Micael Bydén hoiatas, et Venemaa provokatsioonilised ettevõtmised ja NATO kohaloleku suurenemine Läänemere piirkonnas võivad tuua kaasa mitmesuguseid vahejuhtumeid.

Kindrali sõnul ei tunneta Rootsi Venemaa poolt otsest sõjalist ohtu, kuid rõhutas, et vahejuhtumid võivad puudutada ka Rootsit.

«Me ei tunneta otsest sõjalist ohtu Rootsile, kuid elu piirkonnas, kus Venemaa kasvatab jõudu, kus näitab oma valmisolekut kasutada poliitiliste eesmärkide saavutamiseks sõjalisi vahendeid ja kuhu saabub viimasel ajal järjest rohkem mitmesuguseid NATO sõjajõudude elemente, tähendab, et Läänemere piirkond on praegu ala, kus on võimalikud hõõrumised ja vastasseis,» ütles Bydén usutluses BNS-ile.

«Sellisel juhul oleks Rootsi nii või teisiti vastasseisu kaasatud ja oleme valmis koos teiste Läänemeremaadega vastutust kandma,» lausus ta..

Viimastel aastatel on sagenenud väljalülitatud transponderitega Venemaa lennukite lennud Läänemere kohal ja need tulevad Rootsi lennukitele ohtlikult lähedale, ütles Rootsi väejuht.

«Mul on raske seda mõista ega mõistagi, milleks seda kõike tehakse,» ütles kindral.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles