Lõuna-Carolina demokraatide eelvalimised võitis Clinton

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton speaks about the results of the South Carolina primary to supporters at a primary night party in Columbia, South Carolina, February 27, 2016. Clinton won the South Carolina primary over rival Bernie Sanders, several networks projected, propelling her into next week's crucial "Super Tuesday" voting in 11 states on a wave of momentum.  REUTERS/Jonathan Ernst
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton speaks about the results of the South Carolina primary to supporters at a primary night party in Columbia, South Carolina, February 27, 2016. Clinton won the South Carolina primary over rival Bernie Sanders, several networks projected, propelling her into next week's crucial "Super Tuesday" voting in 11 states on a wave of momentum. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Lõuna-Carolina osariigis peeti laupäeval USA demokraatide presidendikandidaadi eelvalimised, mille esialgsetel andmetel võitis ootuspäraselt endine välisminister Hillary Clinton.

«Lõuna-Carolina vabatahtlikud meie kampaaniameeskonnas ja kõik toetajad, ma tänan teid,» kirjutas eksvälisminister oma Twitteri kontol, kui meediahiiud CNN, MSNBC ja Fox News teavitasid lävepakuküsitluste põhjal Clintoni suurest võidust Bernie Sandersi üle enne superteisipäeva.

Kui kokku oli loetud 80 protsenti häältest, siis paistis, et Clinton võitis rohkem kui 73 toetusprotsendiga Sandersi umbes 25 vastu. Telekanal CNN oli lävepakuküsitluste põhjal ennustanud Clintonile aga koguni 84 toetusprotsenti Sandersi 16 vastu.

Mustanahalistest valijatest toetas Clintoni 87 prosenti. Mustanahalised on Lõuna-Carolinas ühtlasi 61 protsendiga ülekaalus ka valijate kohuarvus.

«On aeg, on aeg, on aeg jõuda naisel Valgesse Majja,» karjusid võidujoovastuses Clintoni toetajad osariigi pealinna Columbia tänavatel.

Sanders õnnitles koheselt rivaali, kuid hoiatas samas, et valimiskampaania on alles alguses ja kõike võib veel juhtuda.

Tegemist oli demokraatide neljanda mõõduvõtuga 1. veebruaril alanud eelvalimistsüklis. Selge soosik selles lõunaosariigis oli Clinton, kes võitis Iowas ja Nevadas, ning juhib ka delegaatide osas.

Vaid nädala eest oli Lõuna-Carolinas, kus 2008. aastal olid 55 protsenti demokraatide valijatest mustanahalised, võidutsenud vabariiklaste seas Donald Trump.

Clintoni ja Sandersi peatähelepanu on siiski suunatud järgmise nädala nõndanimetatud superteisipäevale, kus eelvalimised leiavad aset 11 osariigis ja välja jagatakse ühtekokku 18 protsenti delegaatide üldarvust. Enamikus neist osariikidest on favoriit Clinton.

Demokraatide presidendikandidaat tehakse teatavaks juulis Philadelphias peetaval üleriigilisel kongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles