Jaapani rahvaarv vähenes viie aastaga ligi miljoni inimese võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massid Tokyo tänavatel.
Massid Tokyo tänavatel. Foto: SCANPIX/REUTERS

Jaapani viimane rahvaloendus kinnitas karmi reaalsust, et elanikkond väheneb, vahendas New York Times.

Reedel avaldatud 2015. aasta rahvaloenduse andmete kohaselt elas riigis 127,1 miljonit inimest, mis on 0,7 protsenti vähem kui 2010. aastal, kui rahvaarv oli 128,1 miljonit.

Rahvaarvu vähenemine 947 000 inimese võrra viimase viie aasta jooksul oli esmakordne langus alates sellise statistika algusest 1920. aastal.

Jaapani peaminister Shinzo Abe on seadnud oma tähtsaimaks prioriteediks takistada rahvaarvu langemist alla 100 miljoni. Rahvastikuekspertide sõnul on seda aga peaaegu võimatu takistada isegi juhul, kui sündivus tõuseks praeguselt 1,4 lapselt iga naise kohta 1,8-le.

Jaapani suurlinnad kasvavad jätkuvalt, kuna noored suunduvad maapiirkondadest linnadesse tööd otsima.

Tokyo tipptunni rongid on aga sama täiskiilutud nagu varem. Jaapani suurlinnad kasvavad jätkuvalt, kuna noored suunduvad maapiirkondadest linnadesse tööd otsima.

Rahvaloenduse andmetel kasvas Tokyo elanike arv 2010. aastaga võrreldes 2,7 protsenti 13,5 miljonile.

Jaapani rahvaarvu kasv oli kõrgeim 1950. aastal ning on alates 1975. aastast pidevalt vähenenud. 2011. aastaks jõudis see nulli.

Jaapani maapiirkondade asustamise eest vastutav minister Shigeru Ishiba võrdles rahvastiku arvu langust terve maakonna kaotamisega. Jaapanis on sündivus madal, sisseränne vähene ja elanikkond vananeb kiires tempos. 2015. aastal oli ligi kolmandik jaapanlastest üle 65 aastased. 2050. aastaks tõuseb see näitaja ligi 40 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles