Erdoğan kritiseeris kohut ajakirjanike vabastamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kritiseeris pühapäeval põhiseaduskohtu otsust vabastada kaks Türgi ajakirjanikku, keda hoiti kolm kuud vanglas väidetavate riigisaladuste avaldamise eest.

«Ma ei saa selle otsusega nõustuda. Las ma väljendan ennast väga selgelt: Ma ei nõustu selle otsusega ega pea sellest lugu,» sõnas president enne visiiti Aafrikasse.

«Tegemist pole väljendusvabaduse küsimusega isegi kaugeltki seotud. See puudutab luuramist,» sõnas ta.

Kaks Türgi valitsuskriitilist ajakirjanikku, kes riigisaladuste avaldamises süüdistatuna viimased kolm kuud vanglas on veetnud, vabastati reedel pärast Türgi põhiseaduskohtu otsust, et nende õigusi rikuti.

Ajalehe Cumhuriyet peatoimetaja Can Dündar ja Ankara büroo juht Erdem Gül lahkusid Istanbuli lähedal asuvast Silivri vanglast, mille ees ootasid neid juubeldavad poolehoidjad ja perekond, kirjutas uudisteagentuur Cihan.

Prokurörid olid nõudnud Dündarile ja Gülile kahekordset eluaegset ja lisaks veel 30-aastast vanglakaristust seoses looga, mille kohaselt üritas valitsus saata relvi Süüria islamistidele.

Ajakirjanikke süüdistati «luure-eesmärgil» riigisaladuste hankimises ja avalikustamises, Türgi valitsuse «vägivaldse» kukutamise katses ning «relvastatud terroriorganisatsiooni» abistamises.

Ajakirjanikel tuleb vanglast vabastamisest hoolimata kohtu ette astuda.

«Tayyip Erdoğanina usun väljendusvabaduse kaitsmisesse kuni viimseni,» sõnas president. «Samas ei usu ma väljendusvabaduse kasutamisse riigi ründamise eesmärgil. Selle juhtumi näol on tegemist luuramisega,» sõnas ta.

«Piirideta meediavabadust olla ei saa. Absoluutset vabadust meedia jaoks pole üheski maailma riigis,» sõnas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles