Pildid: USA merejalaväelane sai arsti päästmise eest oma riigi kõrge medali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide merejalaväelane, kes aitas Afganistanis päästa tsiviilisikutest pantvange, sai oma riigi kõige kõrgema sõjaväelise medali.

36-aastane eriüksuslane Edward Byers on üle 40 aasta esimene merejalaväelane, kelle kaela Medal of Honour pandi, edastab AFP.

Autasu üle andnud USA president Barack Obama nimetas Valges Majas toimunud tseremoonial Byersit kõrgetasemeliseks professionaaliks.

Byersi julgus seisnes selles, et ta sisenes kuulirahe all pärast seda, kui ta mereväelasest kolleeg elu kaotas hoonesse, kus hoiti ameeriklasest arsti Dilip Josephit ja ta tõlki ning ta päästis mõlemad.

USA kaitseministeeriumi andmetel kaitses Byers Josephit kuulide eest, viskudes talle peale, siis aga haaras ruumis olnud vaenlasel kõrist ja hoidis teda niikaua kinni, kuni teine merejalaväelane ta maha lasi. Selle kiiroperatsiooniga päästeti 2012. aastal arsti elu.

Ameeriklasest arst Joseph oli rajamas Afganistanis haiglat, kui langes äärmusrühmituse Taliban võitlejate kätt, kes soovisid tema eest lunaraha saada.

Obama sõnul oli tema jaoks suur au kohtuda oma riigi sõduriga, kes kuulub merejalaväe eliitüksusse Seal Team Six.

«Tegemist on sõjaväelastega, kes teenivad kodumaad ja kellest midagi kuulda ei ole. Nende saavutused on salajased, kuid me saame neile alati loota, et nad annavad endast parima,» lausus USA president.

Byersi sõnul jätkab ta merejalaväelasena ka pärast kõrge autasu saamist ning läheb sinna, kuhu on vaja missioonile minna.

Ohiost pärit mees on olnud 11 militaarmissioonil välisriigis ning üheksal korral on tegemist olnud otsese sõjategevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles