Soome välisminister kiitis Austraalia karmi rändepoliitikat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: AP/Scanpix

Soome välisministri Timo Soini hinnangul toimib Austraalia paljusarjatud rändepoliitika hästi ning varjupaigataotluste menetlemine väljaspool riigi piiri on heaks lahendus.

«Siiagi (Austraaliasse) tuleks uskumatus koguses inimesi juhul, kui piirid oleks avatud,» lausus Austraaliat külastav Soini kolmapäeval, lisades, et tema arvates on Euroopa rändeküsimuse kehvasti lahendanud.

Visiidi käigus kohtus ta teiste seas ka rändeministri Peter Duttoniga. «Ta oli kursis, et pooldan karmimat rändepoliitikat ja ütles, et see on ainus viis asjade kontrolli all hoidmiseks,» lisas Soini.

Austraalia põgenikepoliitikat on maailmas laialdaselt maha tehtud. Kriitikute hulgas on ÜRO ja inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Peamiselt põhjustab pahameelt Austraaliasse saabunud paadipõgenike paigutamine Paapua Uus-Guineas asuvale Manuse saarele ja Naurule.

Soini hinnangul on varjupaigataotlejate saatmine saartele hea lahendus. «Austraalias on olukord kontrolli all ning riik menetleb varjupaigataotlused väljaspool oma piiri. Ka mina teeksin nii,» lausus minister.

Amnesty hinnangul ähvardavad saartel haavatavas olukorras olevaid põgenikke vägivald ja vaimsed probleemid, sest nad ei saa sealt tihtipeale kaua aega kestva menetluse ajal lahkuda. Kriitikute sõnul on saartel asuvaid asüülitaotlejatest naisi seksuaalselt ärakasutatud ning nende saatmine sinna on neile ohtlik.

Canberra kaitseb jõuliselt oma rändepoliitikat ning sellel on valitsus- ja opositsioonipoliitikute seas laiapinnaline toetus.

3. veebruari seisuga oli Naurule viidud 537 ning Manuse saarele 922 inimest. Isegi, kui isikute asüülitaotlus rahuldatakse, siis ei lubata neil Austraaliasse ümber asuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles