Iirimaa võib vajada uusi valimisi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri lipu maalinguga mees.
Iiri lipu maalinguga mees. Foto: Cathal Mcnaughton/REUTERS

Värskelt valitud Iiri rahvaesindajaid ootavad ees keerukad läbirääkimised. Uue parlamendi esimene istung toimub 10. märtsil, kuid vaevalt valitsus selleks ajaks koos on. Ja ilmselt läheb isegi seejärel selguseni jõudmiseks vähemalt nädalaid.

Kuigi moodustada võiks mitmeid erinevaid koalitsioone, on pilt üsna kirju seni, kuni kaks tsentristlikku peavooluparteid Fine Gael and Fianna Fáil koostööst keelduvad.

Vajalikuks võivad osutuda kordusvalimised, kuigi enamik erakondi üritab seda tänavu ilmselt vältida – et jõudu koguda, kirjutab The Wall Street Journal.

Olukord Iirimaal meenutab selgusetult lõppenud mulluseid üldvalimisi Portugalis ja Hispaanias. Nende kahega kõrvutades on Iirimaa aga sügavast majanduskriisist tunduvalt paremini taastunud.

«Investorite reaktsioon oli üsna summutatud, kuna paljud eristavad praegusi poliitilisi riske Iirimaal ohtudest Portugalis ja Hispaanias,» ütles Cantor Fitzgerald Irelandi strateeg Ryan McGrath.

Olukorras, kus 158 liikmega parlamendist olid täidetud 156 kohta, oli lahkuva valitsuse juhtiv partner Fine Gael 49 esindajaga parimal positsioonil. Samas on neil kaotsi läinud 25 kohta ning enamusest vajaka 30 kohta.

Valijate viha peamise sahmaka sai kaela koalitsioonipartner vasaktsentristlik Tööpartei, mis kaotas vähemalt 30 parlamendiesindajat. Nende hulgas minetas mandaadi mulluse rahvahääletuse eel hoogsalt homoabielu propageerinud võrdõiguslikkuse minister Aodhán Ó Ríordáin.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles