Meikar: Valgevene on endiselt julm, jõhker ja vägivaldne režiim

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Minskis.
Rahutused Minskis. Foto: SCANPIX

Valgevene pealinnas Minskis presidendivalimisi OSCE vaatlejana jälgimas viibiva riigikogu liikme Silver Meikari sõnul tõestas Valgevene tänaste arreteerimistega, et on endiselt julm, jõhker ja vägivaldne režiim.

«Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad tulid siia lootuses, et näeme parimaid valimisi 15 aasta jooksul, aga valimiste häältelugemine oligi see, mis põhjustas väga negatiivse OSCE hinnangu,» selgitas Meikar telefoniusutluses ETV saatele «Välisilm».

«Vaatlejail tekkis veendumus, et valimistulemusi muudeti. Ligi 50 protsenti häältelugemisprotokolle hinnati kas halbadeks või väga halbadeks,» rääkis ta.

«Tuleb endalt küsida, kas on võimalik, et Valgevene inimesed ei vali 80-protsendilise enamusega Aleksandr Lukašenkat tagasi? 2005.aastal uskusin, et Lukašenka saanuks 70 protsenti hääli kindlasti kokku. 2008. aastal oli meelsus muutumas ning nüüd tundsin, et Lukašenka toetus võib olla tõesti  langenud alla 50 protsendi,» sõnas Meikar, kelle sõnul on selline mulje kohalike inimestega rääkimise tulemusel kujunenud arvamus.

Valgevene keskvalimiskomisjoni teatel kogus Lukašenka presidendivalimistel 79,7 protsendi hääletamaskäinute toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles