Herkel: Valgevenel puudub ühtesiduv rahvuslik identiteet

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Minskis.
Rahutused Minskis. Foto: SCANPIX

Riigikogu liikme ja varem Valgevenes valimisi vaatlemas käinud Andres Herkeli hinnangul on sealse ühiskonna probleemiks see, et puudub ühtesiduv rahvuslik identiteet.

«Valgevene nõrkuseks on alternatiivi tugevus, ühiskonna suurem probleem, et puudub tugevalt ühtesiduv rahvuslik identiteet, sõnas Herkel ETV saates «Välisilm».

«Emakeelsus on riigis väga väike, identiteedi tunnetus pole selge ja piisavalt tugev, et selle ümber toimivat ja head ühiskonda ehitada,» nentis Herkel.

«Gaasi- ja naftarelvaga Venemaa hoiab Valgevenet endiselt lõa otsas. Aleksandr Lukašenka tõi valimised ju viis kuud ettepoole ning opositsiooni kandidaadid on osutanud sellele, et talv saab riigis olema raske,» selgitas Herkel.

«Inimeste rahulolematus võib kasvada, samuti inflatsioon. Venemaal tekivad võimalused mõjutada Valgevenet oma hindadega,» rääkis Herkel.

«Venemaa nägi, et muud stsenaariumit, kui Lukašenka tagasivalimine, neil pole. Venemaa pole ühestki opositsioonikandidaadist huvitatud. Viimastel aastatel Venemaa sarnastus Valgevenega üha enam, nüüd jälle on olukord Valgevenes ilmselgelt hullem,» selgitas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles