Massimõrvar Breivik andis Norra riigi kohtusse (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kokku 77 inimest mõrvanud norrakas Andres Behring Breivik süüdistab Norra võime enda ebainimlikus ja alandavas kohtlemises ning selle tõttu andis ta Norra riigi kohtusse.

Tapja kannab range režiimiga Skieni vanglas 21 aasta pikkust karistust 2011. aasta suvel Oslos ja Utøya saarel toime pandud tapmiste eest, edastab Sky News.

Breiviki teatel koheldakse teda Norras halvasti ja selline kohtlemine on vastuolus Euroopa inimõiguste konventsiooniga.

Kohus Breivik versus Norra riik algab selle kuu lõpul Skeni vanglas, sest julgeolekukaalutlustel ei lubata Breivikit tavakohtusse.

Oslo ringkonnakohtu dokumentide kohaselt on Breivikile võimaldatud seni kõike, mis temasugusele karistusekandjale seadusega ettenähtud on.

Dokumentides on kirjas, et Breiviki käsutuses on vanglas kolm ruumi, millest üks on magamiseks, teine õppimiseks ja kolmas treenimiseks. Lisaks on tal õigus vaadata televiisorit, tal on arvuti ja mängukonsool.

Breivikil ei ole õigus suhelda teiste vangidega, kuid ta saab vajadusel rääkida vangivalvurite, psühholoogi ja teiste vanglatöötajatega.

«Vanglaväline suhtlus on tema puhul piiratud, kuid ta ei ole totaalses üksikvangistuses,» teatas Norra riiki kohtus esindav advokaat Marius Emberland.

Breiviku advokaat Øystein Storrvik väidab, et ta klient kannatab vaimselt ja füüsiliselt isolatsiooni all, kuna ta ei saa väljapool vanglat elavate inimestega silmast silma suhelda.

Storrvik lisas, et ainus isik, kes sai Breivikut vanglas külastada, kes oli ta ema, kes on nüüdseks surnud.

Breivik süüdistab Norra võime ja vanglaametnikke selles, et riik ei austa tema õigust eraelu privaatsusele ja ta kirjad loetakse läbi.

Võimude teatel takistatakse sellega Breiviku võimalikku ekstreemset tegevust vanglast väljapool, kus tal võib olla käsilasi.

Breivik tappis 22. juulil 2011 kahes rünnakus 77 inimest, kellest kaheksa hukkus Olsos ja 69 Utøya saarel, kus Norra Tööpartei noorteorganisatsioon suvepäevi pidas.

2012. aasta augustis langetas Oslo kohus saata mõrvar 21 aastaks trellide taha, mis on Norras maksimumkaristus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles