Põhjamaad üritavad hakata migrante tagasi saatma üheskoos (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomest Iraaki tagasi jõudnud migrandid Bagdadi lennujaamas rõõmust maad suudlemas.
Soomest Iraaki tagasi jõudnud migrandid Bagdadi lennujaamas rõõmust maad suudlemas. Foto: SCANPIX

Põhjamaad soovivad teha koostööd eitava vastuse saanud migrantide tagasisaatmise osas, kirjutas täna Soome rahvusringhääling Yle.

Põhjamaade migratsiooni eest vastutavad ministrid kohtusid kolmapäeval Arlandas. Kaaluti muu hulgas ühiste lendude korraldamist.

Tagasisaatmisega on probleeme näiteks Iraagiga.  Põhjamaadel peale Soome on Bagdadiga sõlmitud tagasisaatmislepingud, kuid sellest hoolimata eitava vastuse saanud iraaklaste kojuviimine ei suju, sest Iraak ei võta vastutahtmist saabuvaid inimesi vastu.

Soome soovib sellist tagasisaatmislepingut, mille järgi saaks välja saata ka iraaklased, kes seda ei soovi.

«Peab koheselt tegema nii hea süsteemi, et see toimiks,» tõdes Soome siseminister Petteri Orpo.

Vabatahtlikult naasvate inimestega probleeme ei ole ja neid vedavaid lennukeid läheb Bagdadi poole teele igal nädalal.

«Me võime omalt poolt pakkuda neile näiteks rohkem arengukoostööd või osaleda Iraagi olukorra rahustamisel,» mõtiskles Orpo.

Soomes hakkavad valmis saama möödunud sügisel Soome tulnud 30 000 turvapaigataotleja suhtes tehtud otsused. Orpo hinnangul on lähiajal tulemas tuhandeid eitavaid vastuseid ja selleks peab valmis olema.

Soome välisminister Timo Soini ütles eile, et tema hinnangul Austraalia paljusarjatud rändepoliitika toimib ning varjupaigataotluste menetlemine väljaspool riigi piiri on heaks lahendus. Soini hinnangul on varjupaigataotlejate saatmine saartele hea lahendus.

«Austraalias on olukord kontrolli all ning riik menetleb varjupaigataotlused väljaspool oma piiri. Ka mina teeksin nii,» lausus minister.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles