Pildid ja video: USA vabariiklaste valimisväitluses käsitleti ka «allapoole vööd» teemat (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telekanal Fox korraldas eile 3. märtsil Detroidis vabariiklastest presidendikandidaatide väitluse, kus olid kohal Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio ja John Kasich, kuid puudus Ben Carson.

Eelmiselt vabariiklaste väitluselt puudus Trump, kes boikoteeris kanalit Fox, kuna tema arvates suhtuvad selle töötajad temasse ebaõiglaselt, edastab Reuters.

Nüüdsest väitlusest kõrvale jäänud Carsonit peetakse vabariiklaste kõige nõrgemaks lüliks, sest ta sai näiteks «superteisipäeval», mil 11 osariigis hääletus toimus, vaid kolm valijameest, kuid kokku oli neid 600. Praeguse seisuga on Trumpil 319, Cruzil 229, Rubiol 110, Kasichil 25 ja Carsonil kaheksa valijameest. Võidu jaoks on kandidaadil vaja 1237 valijameest.

Detroidis toimunud väitluses oli Trump see, kelle ümber kogu sündmus keerles. Trumpi on varem kritiseerinud nii parteikaaslased kui demokraadid, kes on väitnud, et ta viiks presidendiks saades USA majanduslangusse, nõrgendaks julgeolekut ja on tõenäoliselt rassist, kuna pooldab rühmitust Ku Klux Klan.

Trumpi sõnul on temast hullemaid kandidaate, kelle presidendiks saades võivad USAst lõpuks «varemed» järele jääda.

Trump teatas, et tema arvates peaks USA vaatama üle teiste riikidega sõlmitud kaubanduslepingud, kuna need tunduvad soosivat Hiinat ja Mehhikot. Ta lisas, et Ku Klux Klaniga tal seost ei ole, kuid huvi pärast peaks ta uurima, millega see rühmitus tegeleb.

Trump kommenteeris, et kui tema president oleks, siis ta sulgeks kokkuhoiu mõttes haridusministeeriumi ja keskkonnakaitseameti, kuna neid ei ole lihtsalt vaja.

Väitluses läks jutt ka Trumpi kätele, mis rivaali Rubio sõnul on suure mehe kohta kummaliselt väikesed.

«Vaadake neid käsi, kas need on väikesed,» tõstis Trump käed ja näitas kohalolnutele.

Väidete kohta, et ka ta alakeha strateegiline paik väike, vastas kandidaat: «Võin kinnitada, et seal on kõik korras ja väike see kindlasti ei ole.»

Trump sõnas siis, et Rubio on nii mõneski mõttes «väike mees».  

Rubio pani ette, et nad lõpetaksid «allapoole vööd» teema ja suunduksid uuesti poliitika juurde. Ta rõhutas veel, et Trump oli see, kes muutus rivaalide suhtes väga isiklikuks ja hakkas esimesena ründama.

 Rubio, Cruz ja Kasich teatasid lõpuks, et kui Trumpist saab vabariiklaste lõplik kandidaat, siis nad toetavad teda.

Trump lisas, et kui temast ei saa lõplik kandidaat, siis ta on valmis toetama seda, kes selleks saab.

USAs toimuvad presidendivalimised selle aasta novembri esimesel teisipäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles