Ida-Ukrainas korraldatakse juulikuus kohalikud valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide õppused Donetski piirkonnas.
Separatistide õppused Donetski piirkonnas. Foto: SCANPIX

Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa leppisid eile kokku, et Ida-Ukrainas korraldatakse juuli lõpus kohalikud valimised, teatas Prantsusmaa välisminister Jean-Marc Ayrault, kes hindas kohtumist positiivseks.

Kõnelused Minski leppe täitmise asjus jätkusid eile olukorras, kus rahuprotsess oli peaaegu peatunud.

«Pariisi kohtumine oli kindlasti samm edasi,» märkis Ayrault.

Nelja riigi välisministrid kutsusid Pariisis öösel lõppenud kohtumisel ühtlasi üles vangide ja teiste ebaseaduslikult kinnipeetud inimeste vahetamisele konflikti osapoolte vahel veel enne 30. aprilli.

Ukraina ja Saksamaa välisministrid Ayraulti entusiasmi ei jaganud ja kurtsid mõlemad väheste edusammude üle kõnelustel.

«Me peame eelkõige tagama, et need valimised oleksid organiseeritud turvaliselt ja me peame kindlad olema meie territooriumi julgeolekuolukorras,» ütles Ukraina välisminister Pavlo Klimkin.

«Ma pole hoopiski rahul sellega, kuidas Kiiev ja Moskva on neid läbirääkimisi juhtinud,» märkis Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov lahkus kohtumiselt omakorda ajakirjanikega rääkimata.

ÜRO teatas eile, et vaenutegevus Ukraina idaosas on suuresti vaibunud, kuid konflikt avaldab sellest hoolimata märkimisväärset mõju sealsetele tsiviilisikutele.

«Vaenutegevuse vähenemisest hoolimata avaldab Ukraina idaosas vältav konflikt seal elavatele inimestele märkimisväärset mõju,» öeldi ÜRO inimõiguste ülemvoliniku Zeid Ra'ad Al Husseini juhtimisel väljastatud raportis.

Täielik kinnipidamine Minski lepetest on määrava olulisusega Ukraina inimõiguste kriisi lahendamiseks ning tsiviilisikud vajavad hädasti suuremat kaitset ja toetust, öeldi dokumendis.

Lisaks ärgitas volinik välisvõitlejate, palgasõdurite ja sõjatehnika äraviimisele Ukrainast.

ÜRO viimastel andmetel on Ukraina konfliktis hukkunud 9160 ja viga saanud 21 000 inimest. Nende seas on tsiviilisikud, Ukraina valitsusväelased ja separatistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles