Austria võimud vanematele: iga kolme nädala tagant kukub laps aknast alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Austria teeturvalisuse ameti tehtud uuringu kohaselt kukub seal iga kolme nädala tagant laps aknast alla ja sellistes õnnetustes kaotab aastas elu keskmiselt kolm last.

Amet analüüsis 85 alla 15-aastaste laste aknast kukkumise juhtumit, mis leidsid aset 2010. – 2015. aastani, edastab The Local.

Ilmnes, et umbes 70 protsenti sellistest juhtumitest toimusid alla viieaastastega ja veerand neist leidsid aset alla kolmeaastastega.

«Suur osa kukkumistest toimus, kui lapsega oli koos täiskasvanu. Laste aknast kukkumise juhtumeid on arvatust rohkem ja nende  juhtumise tõenäosus suur,» nentis teeturvalisuse ameti juht Othmar Thann.

Thanni sõnul ei tohiks vanemad väikeseid lapsi hetkekski silmist lasta, eriti aga siis, kui kuskil on aken lahti. Väikelastega perede elukohtades peaks laste turvalisuse huvides olema nii akendel kui rõduustel lukud.

Samuti ei tohiks olla akende lähedal toole ega laudu, kuna lapsed võivad neile ronida, akna avada ja avatud aknast välja kukkuda. Vanemaid hoiatati, et mänguasju ei tohiks panna aknalaudadele ega rõdule.

Kui laps tõesti kukub aknast alla, siis võivad tagajärjed olla karmid. Isegi kui ta kukkumisest ellu jääb, võib ta vajada pikaajalist taastusravi või jääda vigaseks.

Viini SMZ-Ost haigla laste ja noorte kirurgiaosakonna juht Alexander Rokitansky hoiatas, et lisaks luumurdudele võivad aknast kukkunud lastel saada kahjustada siseorganid.

Ta lisas, et isegi kahe meetri kõrguselt kukkumine võib lõppeda surmaga, kui laps kukub pea peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles