ISIS kasutab relvana ka vett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosuli tamm.
Mosuli tamm. Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus ISIS kontrollib Süüria ja Iraagi kaheksast suuremast tammist kuute ning ründab praegu seitsmendatki.

Kõik tammid asuvad Eufrati ja Tigrise jõgede ääres. Berliinis asuva Rahvusvahelise Julgeoleku Instituudi teaduri Tobias von Lossowi sõnul annab kontroll tammide üle ISISele ohtliku relva. Ühelt poolt on ISISel võimalus jätta teatud piirkonnad veeta ning teiselt poolt võimekus korraldada üleujutusi. Teaduri sõnul on ISIS teinud mõlemat.

Kuigi ka teised Süüria konflikti osapooled on kasutanud vett relvana, on ISIS teinud seda kõige sagedamini. «ISIS kasutab vett süstemaatiliselt ja järjepidevalt,» ütles von Lossow.

Kõige suuremat muret tekitas Tigrise jõe kaldal asuva Mosuli tammi hõivamine 2014. aasta augustis. See Iraagi suurim tamm varustab vee ja ka elektriga suurt osa riigist. Kontroll varem Saddam Husseini nime kandnud tammi üle tähendas, et ISIS võinuks suure osa Iraagist kuivale jätta.

Kõige katastroofilisemaks peeti aga võimalust, et tamm lastakse õhku. Arvatakse, et selle tagajärjel tekkiv hiidlaine poleks üksnes purustanud Iraagi suuruselt teist linna Mosulit, vaid et hiidlaine oleks tabanud ka 400 kilomeetri kaugusel asuvat pealinna Bagdadit.

Iraagi ja kurdi vägedel õnnestus Ameerika Ühendriikide liitlasriikide õhulöökide toel tamm ISISelt peagi tagasi vallutada. See oli toona ka nende suurim võit islamistide vastu sestsaadik, kui nad 2014. aasta juunis Iraagi põhjaosas suurpealetungi käivitasid.

Lahingud piirkonnas pole aga endiselt lõppenud ning kardetakse, et sõjategevuse tõttu hooletusse jäänud rajatis võib kokku variseda. Hiljuti teatas Iraak, et sõlmis Itaalia firmaga 275 miljoni euro väärtuses kokkuleppe tammi parandamiseks.

Kuid veevoolu kontrollimine pole ainus võimalus, kuidas ISIS saa  tammide hõivamist enda huvides ära kasutada. Von Lossowi sõnul valas 2014. aasta detsembris ISIS vette naftat, et seda ei saaks kasutada joomiseks. Teadaolevalt püüdis ISIS sama teha ka Euroopa pinnal, kui 2015. aasta juulis püüti mürgitada Kosovo pealinna Priština lähistel asuva veehoidla vett. Toona õnnestus nad aga enne tabada.

Von Lossow hoiatas, et kui ISISele avaldatakse üha enam survet ning organisatsioon nõrgeneb, võib rühmitus viimase hädaabimeetmena kasutada enesekaitseks ka Eufrati ja Tigrise jõel asuvate tammide õhkimist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles