Assange kahtleb teda Rootsis ootavas kohtlemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Julian Assange ütles intervjuus BBC-le, et võitleb oma väljaandmise vastu Rootsi, sest ei usu, et teda seal õiglaselt koheldaks.

Wikileaksi asutaja ütles, et kaks naist, kes teda Rootsis seksuaalses ahistamises süüdistavad, sattusid tõenäoliselt politseisse pöördudes «puperdama». 39-aastane austraallane eitab süüdistusi ja ütleb, et süüdistusel on poliitiline tagapõhi.

«Ma ei pea Rootsi tagasi minema,» ütles Assange. «Seaduse kohaselt on mul teatud õigused ja need õigused tähendavad, et ma ei pea rääkima suvaliste prokuröridega üle maailma, kes lihtsalt tahavad vestelda ja ei tee seda ühelgi teisel tavalisel moel.»

Assange rääkis, et Rootsi võimud palusid brittidele esitatud väljaandmispalves, et kohus takistaks temal ja tema Rootsi advokaadil juhtumist üldse rääkida.

«Palutakse, et mind viidaks jõuga Rootsi ja sinna jõudes hoitaks eraldatuna – see ei ole olukord, kus võib aset leida loomulik õiglus,» ütles ta.

Tuhandeid USA diplomaatilisi dokumente avaldanud Wikileaksi eesmärk on Assange'i sõnul suurema läbipaistvuse abil maailma õiglasemaks muuta.

«Maailmas on palju probleeme, mis reformimist vajavad – ja me elame vaid korra,» ütles ta. «Igal inimesel, kes saab midagi selle suhtes ära teha, kui ta on hea iseloomuga, on kohustus üritada lahendada probleemid selles keskkonnas, kus ta elab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles