Zika viirus jõudis Laosesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Laos on viimane riik, mis on teatanud Zika viiruse kohaliku nakkusjuhu avastamisest, avaldas täna Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Ladina-Ameerikat räsivat viirust on Aasias tuvastatud vaid üksikutel juhtudel, ent WHO on kuulutanud Zika globaalseks tervishoiualaseks hädaolukorraks.

Laos ühines 41 riigiga, kes on teatanud alates aasta algusest viiruse levimisest riigis, teatas WHO raportis. Minimaalse infrastruktuuriga kommunistliku Laose tervishoiuvõimud ei ole WHO teadaannet kommenteerinud. Naaberriik Tai teatas veebruaris nakkusjuhtumist, kui 22-aastane isik nakatus kodumaal Zika viirusesse ja on sestsaadik paranenud.

Teadlased kuulutasid eile esimestest tõenditest bioloogilise seose kohta Ladina-Ameerikas leviva Zika viiruse ja mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga imikute sünni vahel. Laboriuuringutest selgus, et viirus ründab aju arenguga seotud rakke ja hävitab või kahjustab neid.

Brasiilias on registreeritud umbes 1,5 miljonit Zika viirusesse nakatunut. Viirus jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal ja puhanguga samal ajal on suurenenud mikrotsefaalia esinemiste arv. Brasiilia võimud on kinnitanud alates oktoobrist 641 mikrotsefaalia juhtu. Eelmistel aastatel on registeeritud umbes 150 juhtu aastas.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal. WHO arvestuste järgi võib aasta lõpuks olla viirusse nakatunud neli miljonit inimest. Lastel tõsist väärarengut põhjustav viirus ohustab rasedaid ja rasestuda kavatsevaid naisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles