Clintoni sõnul on USA presidendivalimistel kaalul ka ülemkohtu tulevik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: SCANPIX

USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv eksvälisminister Hillary Clinton ütles laupäeval, et novembrikuistel üldvalimistel on kaalul ka ülemkohtu tulevik.

Clinton kritiseeris Detroitis esinedes vabariiklasi vastuseisu eest valimisseaduse tähtsate lõikude taastamisele, mille ülemkohus 2013. aastal tühistas.

«Minu nimi võib olla valimissedelil», ent tegelikult on seal ka ülemkohtu tulevik, lausus endine esileedi.

Tema sõnul peab vabariiklaste enamusega senat täitma oma «põhiseaduslikku kohust» ja langetama otsuse iga demokraadist presidendi Barack Obama kandidaadi üle.

Vabariiklased on häälekalt nõudnud, et veebruari keskpaigas surnud Antonin Scalia järglase valimine peaks jääma järgmisele presidendile ja mitte Obamale.

Ülemkohtu kohtuniku nimetab president, kuid kandidaat peab saama senati heakskiidu. Senatis on vabariiklaste ülekaal, mille tõttu peetakse Obama ettepaneku läbiminekut äärmiselt ebatõenäoliseks. Ülemkohtus istub praegu neli liberaali ja neli konservatiivset kohtunikku. Kui demokraatidel õnnestuks läbi suruda oma kandidaat, siis võivad mitu seadust, nagu näiteks valimiste rahastamine, saada teistsuguse tõlgenduse. Vabariiklaste kandidaat tooks omakorda arvatavasti kaasa näiteks abordiseaduste karmistamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles