Lõuna-Korea ja USA alustasid ajaloo suurimaid ühisõppusi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Lõuna-Koreas.
Õppus Lõuna-Koreas. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea ja USA relvajõud alustasid esmaspäeval ligi kaks kuud kestvaid kahe riigi ajaloo ulatuslikemaid ühisõppusi, Põhja-Korea ähvardas Souli ja Washingtoni õppuste eel taas ennetava tuumalöögiga.

USA ja Lõuna-Korea iga-aastaste õppustega kaasneb alati pingete suurenemine Korea poolsaarel ning olukord on sel aastal eriti pingeline seoses Pyongyangi tuuma- ja raketikatsetusega ning sellele järgnenud ÜRO julgeolekunõukogu otsusega kehtestada stalinistlikule riigile viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid.

Tänavu osaleb ühisõppustel koondnimetusega Key Resolve/Foal Eagle 300 000 Lõuna-Korea ja 15 000 USA sõdurit, samuti Ühendriikide strateegilisi sõjalaevu ja õhujõudude lennukeid.

Põhja-Korea Rahvaarmee (KPA) kindralstaap kirjeldas oma plaane kui «ennetavat õigluse tuumalööki».

«Vahet tegemata tuumalöök näitab selgelt neile, kes on valinud agressiooni ja sõja tee, Põhja-Korea sõjalist võimekust,» edastas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Uudises täpsustatakse, et rünnata ei kavatseta mitte ainult sihtmärke Korea poolsaarel, vaid ka USA mandriosas ning Vaikse ookeani ja Aasia regioonis asuvaid ameeriklaste sõjaväebaase.

«Kui me vajutame vaenlaste hävitamiseks nupule kasvõi praegu, siis muutuvad kõik provokatsioonide alusbaasid momendiga tulemereks,» kiideti teadaandes.

Lõuna-Korea kaitseministeerium hoiatas Põhja-Koread sõjaka retoorika tegudeni viimise eest. «Kui Põhja-Korea korraldab provokatsiooni, vastab meie sõjavägi kindlalt ja halastamatult,» ütles ametkonna pressiesindaja Moon Sang-gyun.

Põhja-Korea tegi samalaadseid ähvardusi juba reedel, kui riigijuht Kim Jong-un andis käsu tuumarelvad valmis seada, et neid oleks võimalik «igal ajal kasutada». Kimi arvates on pinged Korea poolsaarel kasvanud sellisele tasemele, et Põhja-Korea peab valmis olema ennetavaks rünnakuks.

USA kaitseministeeriumi hinnangul on Põhja-Koreast lähtuv tuumaoht endiselt madal.

Pentagoni hinnangul pole Põhja-Korea muu hulgas suutnud arendada tuumarelvi tasemele, mis võimaldaks neid kasutada mandritevälistel ballistilistel rakettidel.

Pyongyang korraldas 6. jaanuaril tuumakatsetuse ja katsetas 7. veebruaril ballistilist raketti. Põhja-Korea reageerib ühisõppustele igal aastal äärmiselt valuliselt ja käib välja aina hirmsamaid ähvardusi. 

ÜRO kehtestas märtsi algul Põhja-Koreale viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid. ÜRO resolutsioon kohustab kõiki liikmesriike Põhja-Koreasse liikuvat ning seal tulevat kaupa keelatud lasti leidmiseks inspekteerima.

Põhja-Koreasse ei tohi enam vedada sütt, rauda ja rauamaaki, sest sellest saadavaid tulusid kasutatakse tuuma- ja raketiprogrammi rahastamiseks. Samuti on keelatud osta Põhja-Korea kulda, titaani ja muldmetalle, tarnida talle lennuki- ja raketikütust.

Resolutsioonis tehakse ettepanek külmutada selle riigi tuuma- ja raketiprogrammiga seotud organisatsioonide ja ettevõtete arved, keelatakse avada Põhja-Korea pankade esindusi ja filiaale, luua ühisettevõtteid, ning kästakse sulgeda 90 päeva jooksul olemasolevad ning lõpetada nendega kõik suhted.

Resolutsiooniga pikendatakse Põhja-Koreasse eksporditavate luksuskaupade nimistut, kuhu arvati ka kallid kellad, mootorsaanid, skuutrid ja kristall.

Musta nimekirja kanti veel 16 põhjakorealast ja 12 organisatsiooni, sealhulgas riigi kosmoseagentuur, mis vastutas veebruaris toimunud raketistardi eest.

Lisaks nõuab julgeolekunõukogu ÜRO liikmesmaadelt kõigi ebaseadusliku tegevusega vahele jäänud Põhja-Korea diplomaatide väljasaatmist ning kutsub taastama 2008. aastal katkenud kuuepoolseid kõnelusi Pyongyangi tuumaprogrammi üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles