Leedus avaldatavas KGB agentide nimekirjas on kümmekond tuntud nime (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB toimik.
KGB toimik. Foto: Toomas Huik

Leedus sel aastal avaldatavas endiste KGB agentide nimekirjas on vähemalt kümme tuntud nime, ütles Leedu genotsiidi- ja vastupanukeskuse juht Teresė Birutė Burauskaitė.

«Täpset arvu on raske öelda, kuid neid peaks olema kümmekond. Rohkem on kultuuritegelasi. Tõenäoliselt sattusid nad nimekirja eesmärgiga neid diskrediteerida, kuna neil oli ühiskonnas mõju, mida KGB soovis enda huvides ära kasutada,» ütles Burauskaitė täna Leedu riigitelevisioonile.

Seimiliikme Arvydas Anušauskase sõnul on nimekirja lõpus käsitsi lisatud mõned tuntud nimed, kellest kaks on juba surnud ja ülejäänud elus.

«Minus tekitab küsimusi, miks osa nimesid on lisatud trükitud nimekirja lõppu käsitsi,» ütles Anušauskas teleusutluses. Saadiku sõnul hävitasid Leedu KGB töötajad Nõukogude Liidu kokkuvarisemise ajal nimekirjad, KGB materjalid saadeti Moskvasse arhiivi.

Arvatakse, et Nõukogude okupatsiooni ajal tegutses Leedus umber tuhat KGB agenti.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles