Pildid: kuulus fotograaf jäädvustas naismigrantide teekonda Euroopasse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marie Dorigny

Europarlament tellis kuulsalt fotograafilt Marie Dorignylt projekti, mis võimaldaks vaadata naissoost põgenike ja asüülitaotlejate ellu nende teel Euroopasse. Tegemist on teemaga, mis pole meedias seni laialdaselt kajastust leidnud.

Foto: Marie Dorigny
Foto: Marie Doringny

Fotograaf jäädvustas kaadrid mullu detsembri ja selle aasta jaanuari vältel ning piltidel on näha raske teekonna kõik põhietapid:

- Kreekasse paadiga jõudmine

- rongireis läbi mitme riigi, mille hulgas on Makedoonia (kus on tehtud ka artikli juures olevad fotod)

- lõplik saabumine Saksamaale ja asüülitaotlusprotsessi alustamine.

Dorigny fotograafikarjäär algas 1989. detsembris Rumeenia revolutsiooni ajal.

Tema reportaaže lapstööjõust, orjuse kaasaegsetest vormidest või naiste staatusest arengumaades on nüüdseks avaldatud paljudes rahvusvahelistes ajalehtedes ja ajakirjades.

Marie Dorigny töötab samaaegselt ka rohkem isiklike projektidega nagu Kashmiri piirkond, kus ta käis esmakordselt 1991. aastal. 2004. aastal ilmus  tema «Kashmir, unustatud paradiis» Chêne väljaandena. Fotosid on eksponeeritud ka Lyoni muuseumis ja Barcelona Kaasaegse Kultuuri Keskuses temaatilise näituse «Piirid» (2007) raames.

1991. aastal sai Dorigny World Press Foto auhinna Agent Orange ehk Oranž Agent hävitustööst Vietnamis ja Kodak noore fotoreporteri auhinna 1998. aastal  koduorjuse kasutamisest Prantsusmaal.

Tema viimane projekt käsitleb suurkorporatsioonide maadekrabamist arenguriikides.

Dorigny naispõgenike fotode näitust saab märtsi lõpuni vaadata Tallinnas Euroopa Liidu maja infokeskuses (Rävala pst. 4).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles